Amerikanska domedagsexperter: Undergången är väldigt nära

Slutet är nära. Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 28 jan 2015 2015-01-28
E-post

USA Kriget i Ukraina eskalerar och en del menar att jorden blir allt varmare. Enligt amerikanska domedagsexperter finns inte mycket tid kvar för att vända trenden.

Genom en symbolisk visare har den amerikanska tidskriften Bulletin of Atomic Scientists (BAS) alltsedan 1947 försökt visa hur nära undergången vi är. Domedagsklockan, som uret kallas, har nu vridits fram två minuter och visar tre minuter till midnatt.

Inte sedan december 1983 har vi, enligt BAS, varit så nära total förintelse som vi är idag. Då var det ett alltmer våldsammare krig i Afghanistan, militär upprustning i Europa och den amerikanske presidenten Ronald Reagans försök att knäcka Sovjet som föranledde Ragnaröks antågande.

Idag handlar det återigen om upprustning i Europa. Kärnvapenupprustningen mellan USA och Ryssland och självfallet anses också kriget i Ukraina som en faktor för oro.

– Sannolikheten för en global katastrof är väldigt hög, och de åtgärder som krävs för att minska risken för att en katastrof inträffar måste tas mycket snart, skriver BAS i ett pressmeddelande.

Om vi inte skjuter sönder varandra kanske vi steks istället

Störst tyngd ligger dock på de påstådda klimatförändringarna under 2014. Särskilt den snabbt ökande medeltemperaturen världen över presenteras av BAS som ett argument viktigt att ta hänsyn till.

– Världens ledare har inte agerat med den snabbhet och i den storleksordning som krävs för att skydda invånarna från potentiell katastrof. Dessa misslyckanden i det politiska ledarskapet försätter varje människa på jorden i fara, skriver BAS i pressmeddelandet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag