Amineh Kakabaveh (V): ”Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och ett utropat Kalifat” — Sprider islamofobisk film

Foto: Anders Henriksson (CC-BY)
  • Tisdag 26 apr 2016 2016-04-26
E-post

STOCKHOLM Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh lade ut en film från Nordisk Ungdom med grovt afro- och islamofobiskt innehåll. Filmen som porträtterar somalier som våldtäktsmän och tjuvar kommer från Nordisk Ungdoms Youtube-kanal. — Ingen företrädare från Vänsterpartiet ska sprida rasistisk propaganda, kommenterar Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler.

Filmen som är från ett personalevent i somaliska telecombolaget Telesom har försetts med en SVT-logotyp och falska undertexter. Undertexterna gör gällande att sällskapet som porträtteras är en somalisk klan som är på väg till Sverige.

Under 25 minuter blir tittaren genom undertexterna serverad olika fördomar om somalier, bland annat påstås en av de medverkande säga att ”i Sverige har man inte islam, så man har ingen lag. Därför är det inte förbjudet att bara gå in och ta vad man vill i en butik”. Men undertexten är ett falsarium.

— Det kommer att ordnas fler fester som dessa och ett extra tack till de som har gjort det stora arbetet med att förbereda inför den här kvällen, är vad den somaliske mannen egentligen säger.

Hela filmen spelar på grova afrofobiska och islamofobiska föreställningar om våldtäkter, droganvändning och en påstådd hemlig agenda att försöka förändra Sveriges lagstiftning, bland annat för att legalisera våldtäkter, skriver den antirasistiska tidningen Expo. Expo har varit i kontakt med SVT som bekräftar att det rör sig om ett falsarium och att SVT-loggan lagts på filmklippet

Filmen har spridits av bland andra Amineh Kakabaveh (V), men också av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen.

När Amineh Kakabaveh konfronteras med uppgifterna om filminlägget nekar hon först, men när Expo påpekar att de tagit skärmdumpar av inlägget försvarar hon sig.

”Det finns många islamister som vill ha det så här”

– Jag ville bara säga det som står i mitt inlägg att det finns många islamister som vill ha det så här. Jag trodde det var en film från SVT, säger Kakabaveh.

– Jag har förstått nu att det var rasistiska saker som sades, men jag hade inte lyssnat på hela, jag blev så arg så jag stängde av filmen innan den var slut, sedan lade jag ut den. Det var det här med polygami som en imam sa och som man kunde tro på i filmen, det var det jag ville visa. Det är fruktansvärt att somalier utmålas som att de vill stjäla. Det är klart att det är hemskt, säger Amineh Kakabaveh till Expo.

”Grattis Sverige till en etablerad Islamisk stat och utropad Kalifat snart i fler förorter”, kommenterade Amineh Kakabaveh filmen i sitt ursprungliga inlägg, som nu alltså tagits bort.

Vänsterpartiets partiesekreterare Aron Etzler säger till tidningen Expo att han ser allvarligt på fadäsen och poängterar att ingen från Vänsterpartiet ska sprida rasistisk propaganda, men vill inte kommentera ärendet i övrigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag