Amir Nabizadeh som polisanmälde Mattias Karlsson (SD) för förtal kan ha ljugit om sin ålder

Kollage från Aftonbladets artikel och bloggen. Infälld i bild: Mattias Karlsson.
  • Fredag 6 okt 2017 2017-10-06
E-post 4524

STOCKHOLM Den 31 januari 1994 föddes Amir Nabizadeh, en av de aktiva i protesten mot att afghaner utvisas ur landet. Det betyder att han är 23 år idag. I vart fall anges det födelsedatumet på en gammal blogg i hans namn. Men i en artikel publicerad i Aftonbladet, där han polisanmäler Mattias Karlsson (SD) för förtal, presenteras han som en 18-åring. Nu ifrågasätts om Nabizadeh fått uppehållstillstånd på falska grunder.

Det började med en Facebookstatus från SD-toppen Mattias Karlsson. Där publicerar Karlsson en bild på Amir Nabizadeh som tillsammans med Fatemeh Khavari poserar med en polis. Både Nabizadeh och Khavari är engagerade i protesterna mot att afghaner riskerar att utvisas ur landet. I Facebookstatusen går Karlsson till attack mot illegala invandrare och drar paralleller till den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov.

Men Karlsson fick rejält med kritik för den Facebookstatusen som numera är raderad. I en artikel i Aftonbladet presenteras Amir Nabizadeh som 18 år gammal samt att han även har uppehållstillstånd och därmed inte är en illegal invandrare.

– Brottsrubriceringarna är förtal och upphovsrättsbrott. Jag menar att Mattias Karlsson förtalar honom och Fatemeh i och med det här Facebook-inlägget. Syftet som jag ser det är att utsätta dem för andra personers missaktning genom att beskriva dem som illegala, vilket de inte är, säger Nabizadehs advokat Emma Persson till tidningen.

Enligt bloggen är han 23 år idag – inte 18

Under fredagkvällen kom en oväntad vändning. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) publicerar en tweet med uppgifter som gör gällande att Nabizadeh inte är 18 år gammal utan istället 23. I tweeten länkar Hanif Bali till en blogg i Amir Nabizadehs namn där födelsedatum anges till 1994. I bloggen finns även flera bilder publicerade på Nabizadeh.

Underförstått menar Bali att Nabizadeh i själva verket kan ha fått uppehållstillstånd på felaktiga grunder där åldern är nedskriven med fem år.

Bloggen är skriven på persiska, ett språk som Bali förstår. När Nyheter Idag talar med Bali säger han sig kunna konstatera två saker.

– Jag kan bara konstatera att bloggen uppenbarligen är från 2012 och där uppger han samma födelsedatum på två olika kalendersystem. Skillnaden är att han där uppger att han är född 1994 istället för 1999.

Nyheter Idag har sökt Amir Nabizadeh, utan resultat. Hans advokat förnekar att bloggen tillhör Nabizadeh.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag