Amnesty om tiggarrapporten: ”Vi anser inte att vi uppmanar någon till lagbrott”

Bild: Nyheter Idag/Montage
  • Tisdag 27 Nov 2018 2018-11-27
E-post 332

Nu bemöter Amnesty International kritiken mot organisationens senaste rapport och medföljande krav på svenska myndigheter. I ett mejl till Nyheter Idag skriver generalsekreterare Anna Lindenfors bland annat att ”ingen ska tvingas sova utomhus”, och att det gäller oavsett om man vistas i landet lagligt eller inte.

I rapporten ”Sverige: ett iskallt bemötande”, som behandlar situationen för utländska tiggare i Sverige, kräver Amnesty International bland annat att svenska myndigheter ordnar boende för utländska tiggare som uppehåller sig i Sverige längre än de tre månader som de har laglig rätt till.

När Nyheter Idag i förra veckan först rapporterade om nyheten fick vi inga svar på våra frågor av Amnesty. Nu har organisationen via mejl svarat.

Bli PLUS-medlem och läs Amnestys svar på våra frågor.

– Är det rimligt att kräva av en stat att den ska uppmuntra till brott mot sin egen lag, vilket är den praktiska effekten av ert krav?

–  Ställer ni samma krav på svenska myndigheter för hemlösa svenska medborgare?

– Bör någon av grupperna prioriteras?

– Ställs samma krav på andra stater i Europa?

Med mera.

Bli PLUS-medlem idag

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag