Anders Åhrlin (M) sågar Springare och ÖP-förslaget om fri tandvård: ”Jag tror inte att den här typen av sensationspolitik är viktig”

  • Torsdag 8 feb 2018 2018-02-08
E-post 322

ÖREBRO Anders Åhrlin andra vice ordförande i kommunstyrelsen i Örebro tycker att Springare bara lyfter problem och för sig med sensationspolitik. Att införa fri tandvård och att vilja sänka politikerlöner är inget som örebroarna vill ha, enligt den moderata kommunpolitikern. 

Peter Springare har gått med i lokala Örebropartiet. Nyheter Idag har ringt det moderata oppositionsrådet Anders Åhrlin i Örebro för en kommentar.

I inledningen av intervjun säger Åhrlin att han gillar Springare. De båda var kollegor då Åhrlin jobbade som presstalesperson för polismyndigheten i Örebro län, innan han gjorde karriär inom Moderaterna.

Men enligt Åhrlin klagar Peter Springare alldeles för mycket och han kommer aldrig med några lösningar.

– Vill han pröva sina åsikter i politiken tror jag nog att han har väldigt mycket att svara upp för. Han har ju varit tydlig med att skapa en problembild men väldigt otydlig med hur lösningen på problemen ska vara, säger Anders Åhrlin (M) till Nyheter Idag.

Enligt Åhrlin är Springare bara på jakt efter sensation.

– Det är ju mer att han försöker hitta en sensation för sina åsikter, men sen när det kommer till att praktiskt kunna föreslå lösningar på de här problemen tycker jag det har varit bristande. Han har inte haft några lösningar på problemen tycker jag.

Örebropartiet driver frågor som att sänka politikerlönerna och införa fri tandvård för samtliga medborgare i Örebro län. Trots att hårt arbetande svenskar lider för att de inte har råd att laga tänderna säger den moderata kommunpolitikern att väljare inte är intresserade av avgiftsfri tandvård.

Tror du det är frågor som väljarna i Örebro är intresserade av?

– Nej, jag tror att väljarna i Örebro är mer intresserade av att fler örebroare får ett arbete att gå till, det är viktigare att politiken kan lösa att barnen får godkända betyg i skolan och att vi också får ett näringsliv som fortsätter utvecklas i Örebro.

Åhrlin vill också att äldre ska få det bättre på ålderns höst, men enligt Åhrlin är det effektsökeri att vilja ge en fattigpensionär möjlighet att laga sina tänder.

– Jag tror inte att den här typen av sensationspolitik är viktig, många gånger bottnar det inte i en realitet, det är mer ett effektsökeri.

Örebropartiet vill halvera politikerlönerna, från 60 000 kronor i månaden till 30 000 kronor i månaden, men det är inget som politikern Anders Åhrlin vill göra.

– Man måste skapa möjligheter för människor att faktiskt kunna ta ett politiskt uppdrag.

Vad anser du är en rimlig arvodering för att orka med att ta sig an ett politiskt uppdrag?

– Ja, säger Åhrlin och är tyst en stund.

– Jag har väl ingen direkt uppfattning om det så där på stående

– Vi har väl en, det finns väl en, det beror väl på vad det är för politiskt uppdrag. Det kan man inte svara på rak arm, du får nog specificera på rak arm vad du menar. Det kan ju vara allt från att vara fritidspolitiker till att sitta i riksdag och regering.

Om man sitter i kommunstyrelsen

– Är du då fritidspolitiker eller som kommunalråd eller som presidiemedlem?

Ja, som kommunalråd.

– Ja, var, var ,det ligger väl, generellt sätt ligger väl spannet, eh, jag vet inte, det beror på vilken typ av stad du pratar om.

Örebro kommun?

– Mm, vad kan det ligga på, erhm ursäkta mig, jag är på ett mingel här, kan jag få ringa upp dig så kan vi fortsätta diskussionen då om du vill?

Ja, får jag bara fortsätta med en kort fråga. Inför kommunvalet 2014 hann Örebropartiet bara kampanja i tre månader, de fick 1,14 procent av rösterna. Tror du att Allard och Springare kan komma att ta sig in i kommunfullmäktige?

– Nej, det tror jag nog blir svårt för dem! Jag tror att Örebroväljarna kommer att värna om att de ska ha bra och ansvarsfulla och förtroendeingivande personer som politiska företrädare.

Åhrlin tror inte att Örebropartiet kan komma att ta några moderatväljare från honom.

– Nej, det tror jag inte.

Örebropartiet anser det vara slöseri av skattemedel att finansiera höga politikerlöner i 60 000- 75 000 kronorsklassen samtidigt som välfärden går på knäna och människor inte har råd med tandvård.

Den moderata politikern, som tjänar en bra bit över 60 000 kronor i månaden, håller inte med.

– Det får väl stå för dem och jag välkomnar dem i det politiska samtalet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag