Anders Borg och statliga direktörer riskerar åtal för mutbrott

Foto: Flickr
  • Torsdag 29 jun 2017 2017-06-29
E-post 416

STOCKHOLM Anders Borg, tillsammans med prominenta personer inom det svenska näringslivet och statliga direktörer, riskerar att dömas för mutbrott. Under 2014 bjöds Anders Borg med andra in till skogsbolaget Holms jakter, detta ses som en otillbörlig förmån och kan därmed leda till åtal. 

Förra året avslöjade Dagens Nyheter att huvudägaren av skogsbolaget Holmen, Fredrik Lundberg bjudit flera framstående personer inom politiken och näringslivet till bolagets jakter under 2014.

En som blev bjuden är dåvarande finansminister Anders Borg och nu riskerar han tillsammans med några av de andra som närvarade under jakterna att bli åtalade för mutbrott.

Bland de som även blev bjudna till jakterna är dåvarande vd för Handelsbanken Pär Boman, Nordeas ordförande Björn Wahlroos, dåvarande Vattenfallschef Lars G Josefsson och dåvarande landshövdingen i Östergötlands län Björn Eriksson.

Nu uppger TV4 att förundersökningen är klar och de misstänkta har delgivits förundersökningsprotokollet, något Anders Borgs advokat, Hans Strandberg, reagerar på. 

Strandberg ser risken för att åtal ska väckas som större nu när de misstänkta delgivits förundersökningsprotokollet.

”Det är klart att när åklagaren tar det här steget är han mer fundersam på hur han ska göra. Hade han varit säker på att lägga ned hade han naturligtvis inte delgett de misstänkta protokollet”, säger Hans Strandberg till TV4.

I april skrev Dagens Nyheter att Fredrik Lundberg mottagit misstanke om givande av muta och Anders Borg mottagit misstanke om tagande av muta.

Varför detta rubriceras som en muta förklarar Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption.

– För närvarande görs bedömningen att de jakter som har erbjudits honom och som han deltagit i är av sådan karaktär att de kan anses som otillbörlig förmån, säger Alf Johansson till Svenska Dagbladet.

Bland de misstänka är Anders Borg, Holmens styrelseordförande Fredrik Lundberg och Handelsbankens styrelseordförande Pär Boman.

Enligt Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, går straffskalan för korruption från dagsböter till sex års fängelse, men här handlar det om den nedre delen av skalan, alltså dagsböter eller dagsböter och villkorlig dom, det uppger Dagens Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag