Anders Holmberg lämnar ”Aktuellt” och ”Agenda”: ”Knappast för gott”

Foto: Skärmdump från SVT.
  • Tisdag 10 nov 2020 2020-11-10
E-post 131

SVERIGE SVT-programledaren Anders Holmberg brukar synas i ”Aktuellt” och ”Agenda” men går i början av nästa år över till ett eget intervjuprogram: ”30 minuter”. Fokusen ska bli mer på sakfråga än person.
– Jag skulle gärna intervjua Danmarks statsminister Mette Frederiksen, säger Holmberg.

– Det kommer vara ett 30 minuters intervjuprogram. Jag och en gäst per vecka. Fokus mer på sak än på person, och ambitionen är att intervjua folk med makt eller inflytande på olika sätt, berättar Anders Holmberg.

Vad är det som är speciellt med det här programmet?

– Vi har förvisso ”Min sanning” till exempel, men det är ju ett program som riktar in sig på en person och den personens berättelse. Här är det ett ansvarsutkrävande intervjuprogram som är inriktat på att diskutera sakfrågor och säkert i hög utsträckning politik. Den typen av format har vi saknat i SVT – ett längre intervjuprogram av den typen.

Kan du ge något exempel på vad det kan handla om?

– En självklar gäst som vi kommer bjuda in är förstås statsministern, och där finns det ju massor av sakfrågor som ständigt är aktuella. Nu under hösten arbetsrätten till exempel och hela striden kring den.

Finns det någon förlaga eller inspiration?

– Det finns ju en massa förlagor. Det finns ”Ekots lördagsintervju” i P1 till exempel och ”Hardtalk” i BBC. Men det är inget speciellt vi har tittat på och tänkt att ”så där ska vi göra det”, säger Holmberg.

– Det kommer inte vara så mycket krusiduller utan det kommer vara jag och en gäst i en intervju. Förhoppningen är att få svar på frågor och möjligen också komma litegrann förbi det man kallar för talepunkter och så där. Att försöka komma till kärnan i olika resonemang.

Har du någon drömgäst?

– Statsministern är en bra gäst förstås men får man drömma så finns det massa gäster. Vi kommer jobba med att få utländska gäster, och där finns det ju hur många som helst. Boris Johnson till exempel. Jag skulle gärna intervjua Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Sedan finns det ett gäng i USA men de brukar vara hyfsat svåra att övertyga om att vara med i en tv-kanal i ett så litet land som Sverige.

Under våren lämnar Anders Holmberg alltså ”Agenda” och ”Aktuellt”.

– Men det är knappast för gott, tror jag. Det får vi väl se, säger han.

Vad kommer du att sakna med att jobba med de programmen?

– Nyhetspulsen och att komma till jobbet på morgonen och inte veta hur programmet kommer att se ut på kvällen, säger Holmberg.

– Båda redaktionerna är väldigt roliga redaktioner att jobba på. Extremt kunniga och duktiga kollegor som jag kommer att sakna.

– Sedan är det klart att båda de programmen är program med höga tittarsiffror. Det kan man kanske inte förvänta sig – det här är ju ett lite smalare program även om vi ska försöka göra det så attraktivt som möjligt och hoppas förstås att folk ska titta.

Vad kommer du inte att sakna?

– Stressen och pressen som ligger i det att tiden är väldigt kort och utmätt fram till sändning, det kommer jag båda att sakna och inte sakna. Men annars är det inte särskilt mycket som jag… Jag går till någonting, inte från någonting. Jag är oerhört nöjd och tacksam över att få jobba på två redaktioner som ”Aktuellt” och ”Agenda”. Jag lämnar verkligen inte för att jag är missnöjd med mitt jobb där på något sätt.

Läs även: Danska statsministern (S) lovar hårda tag mot ”icke-västliga” unga män som trakasserar unga danskor

Läs även: SVT slopar könskrav till Melodifestivalen 2022

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag