SVT slopar könskrav till Melodifestivalen 2022

Karin Gunnarsson. Foto: Nyheter Idag / skärmdump från SVT
  • Måndag 9 nov 2020 2020-11-09
E-post

SVERIGE SVT planerade att kvotera in fler kvinnliga låtskrivare till Melodifestivalen 2022, men nu ändrar man sig. Det blir inga tvingande könskrav utan i stället ska man ”göra bedömningen på helheten”, meddelar SVT.

I maj presenterade Melodifestivalen nya tävlingsregler för att kvotera in fler kvinnliga låtskrivare. Från och med Melodifestivalen 2022 var det tänkt att varje bidrag skulle ha minst en kvinna som upphovsperson.

– Vi ser det som en möjlighet till att skapa förutsättningar för fler personer att göra musik till Melodifestivalen. Det har funnits en stor snedfördelning i representation på upphovet och vi tror att både män och kvinnor tjänar på en jämnare fördelning, förklarade SVT för Nyheter Idag.

Läs mer: Könsidentitet avgörande när SVT kvoterar in fler kvinnor

Nu kommer SVT med beskedet att man ändrar sig och stryker formuleringen om könskrav inför tävlingen 2022.

”Jämställdheten i Melodifestivalen ska mätas på helheten”, meddelar SVT.

– Målet om jämställdhet och spegling av hela Sverige står fast. Men vi kommer att fokusera ännu mer på att uppmuntra fler att skicka in bidrag samt göra bedömningen på helheten, inte som ett tvingande krav för varje enskilt bidrag, säger tävlingsproducenten Karin Gunnarsson.

– Ett tvång är kanske inte så inspirerande och kreativt, så därför backar vi på det, förklarar Gunnarsson för SVT:s Kulturnyheterna.

Hon konstaterar att alla inte var positiva till beslutet om kvotering.

– Men vi backar inte på grund av åsikter utifrån, säger Gunnarsson.

Läs även: SVT om 50 cent: ”Ska han rösta som en rik amerikan eller som en svart amerikan?”

Läs även: ”Muslimskt namn” fick SVT-journalist att lämna Agenda

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag