Anders Lindberg: ”Alla utom SD är förlorare”

  • Fredag 3 maj 2019 2019-05-03
E-post 817

”Åkesson och Björklund ser ju ut som Statler och Waldorf i Mupparna”, säger Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg till Nyheter Idag. Han menar att dagens besked om en gemensam debatturné mellan L och SD kommer skada Liberalerna. – På lång sikt tror jag det gör att många L-väljare känner sig lurade, säger han.

Den gemensamma presskonferensen mellan SD-ledaren Jimmie Åkesson och L-ledaren Jan Björklund väcker starka reaktioner. Beskedet var att de bägge partierna kommer arrangera debatter tillsammans i en liten turné i Sverige för att diskutera det stundande EU-valet. De bägge partiledarna presenterade sig själva som de motpoler som står längst ifrån varandra i EU-frågor.

Nyheter Idag har ställt några snabba frågor till Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg om dagens besked. Och han är övertygad om varför den oväntade presskonferensen kommer just nu.

– Jag tror L är desperata. De vill ha uppmärksamhet för att inte åka ur EU-parlamentet.

Flera mätningar ger usla siffror för Liberalerna, exempelvis skulle partiet riskera att åka ur riksdagen om det vore val idag. Det är en prekär situation för Liberalerna, det parti som mest av alla annars lyfter just EU-frågan. Av dessa skäl är det angeläget för Liberalerna att på något sätt komma in i matchen.

– Jag gissar att förebilden är den debatt Lars Leijonborg hade mot Pia Kjaersgaard, Dansk Folkeparti hade 2002. Det funkade för att ge L en skjuts framåt då.

Hur tror du att dagens presskonferens tas emot internt i Liberalerna?

– De kan ju inte avsätta sin partiledare, han ska ju redan avgå. Men rimligen borde folk internt inse vilken risk de tar. L normaliserar ju SD, precis vad de lovat att inte göra.

Kan en gemensam L och SD-turné hjälpa eller stjälpa Liberalerna?

– På kort sikt kan det fungera för att klara sig över 4-procentspärren. På lång sikt tror jag det gör att många L-väljare känner sig lurade. På sikt kan C bli vinnarna.

Bidrar dagens presskonferens till att legitimera SD i svensk politik?

– Ja, naturligtvis. Åkesson och Björklund ser ju ut som Statler och Waldorf i Mupparna. Best Fenemies forever.

– Det väljarna ser är nog politik som teater. Alla utom SD är förlorare, avslutar Lindberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag