Anders Lindberg skyller regeringens ID-kontroller på ”liberalerna”

Det är inte regeringen som ansvarar för regeringens politik, det är liberalerna. Iallafall om vi får tro Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag / Faksimil Twitter
  • Måndag 4 jan 2016 2016-01-04
E-post

SVERIGE På måndagen påbörjades de omtalade och hårt kritiserade ID-kontrollerna för resenärer som vill ta sig från Danmark till Sverige, efter att den rödgröna regeringen infört nya regler. Men det är inte regeringens fel, utan ”liberalernas”. Det menar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

Dagens stora snackis i sociala medier är ID-kontrollerna som från och med måndagen är verklighet för resenärer som ska åka från Danmark till Sverige. De nya reglerna aviserades av den rödgröna regeringen och ska gälla sex månader i taget i maximalt tre år. Flera medier har rapporterat från Köpenhamn där personal nu kontrollerar legitimation på alla som ska resa över sundet.

Men trots att det är den rödgröna regeringen som infört de nya hårt kritiserade reglerna är det ändå ”liberalernas” fel. I vart fall om vi får tro Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg.

”Nu har ’systemkollapsens’ kolportörer lyckas driva fram ID-kontroller och stängsel”, skriver han i en Tweet och länkar till en tidigare ledarartikel som han själv har skrivit där han jämför liberalkonservativa debattörer med apokalypsens ryttare.

Men det stannar inte där. I en senare tweet fortsätter Lindberg på inslagen linje med att lägga skulden för regeringens politik på högerdebattörer.

”’Liberalernas’ brist på ansvar efter ’begränsa volym’-kampanjen är väldigt sorglig när nu ID-kontrollerna står där. Ni fick ju som ni ville, skriver han.

Får mothugg på Twitter

Men trots att Anders Lindberg är erkänt duktig på att lägga all skuld på borgerligheten får han ändå mothugg. En vanlig invändning är att regeringen rimligen borde kunna svara för den politik de själva driver, andra menar att det är nödvändigt att staten har kontroll på vilka som tar sig in i landet. Nyheter Idag har samlat ett axplock av reaktionerna på Twitter nedan

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag