Andersson om att arbetslösheten ökar: ”Väldigt bra”

Foto: Skärmdump från SVT Play
  • Måndag 23 sep 2019 2019-09-23
E-post 3238

SVERIGE Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte bekymrad över att arbetslösheten ökar i Sverige. Enligt henne är det snarare positivt att ”fler söker sig ut på arbetsmarknaden”, som hon uttryckte det i SVT:s Agenda.

I söndagens Agenda ställdes Magdalena Andersson till svars för varför arbetslösheten nu är på uppgång med hennes regering. Enligt Statistiska centralbyrån ligger arbetslösheten på 7,1 procent vilket är en ökning med 1 procentenhet jämfört med samma period i fjol.

Samtidigt hade Stefan Löfven satt målet att Sverige skulle få EU:s lägsta arbetslöshet 2020. I nuläget lägger vi på plats 22.

– Om det var så att det berodde på att det var få som var sysselsatta i Sverige skulle jag vara djupt bekymrad. Men det som har hänt under de här åren är att sysselsättningen har ökat rejält. Vi har rekordhög sysselsättningsgrad, sade finansministern.

– Det som har hänt är att arbetskraftsutbudet har ökat, och det är väldigt bra. Det är många fler som söker sig ut på arbetsmarknaden än man gjort tidigare. Och första steget för att få ett arbete och bli sysselsatt är att man söker sig ut, så det är något som är väldigt positivt.

Fick mothugg

Programledaren Anders Holmberg påpekade att arbetslösheten stiger medan sysselsättningsgraden faktiskt minskar.

– Det jag säger är att jag skulle vara oerhört bekymrad om det var så att sysselsättningsgraden inte var på väldigt hög nivå, den var fram till senaste siffran på rekordhög nivå. Men anledningen till att arbetslösheten inte har sjunkit tillbaka mer än den har gjort är att det är fler som söker sig ut på arbetsmarknaden, inte minst fler nyanlända kvinnor, sade finansministern.

– Det är ju någonting som i grunden är positivt, för första steget att få ett arbete är att man kommer ut på arbetsmarknaden, söker sig till Arbetsförmedlingen, kanske får en utbildning för att sedan kunna komma i arbete.

Anders Holmberg fortsatte pressa finansministern om varför hon inte är mer bekymrad över att arbetslösheten ökar under hennes regering. Hon fortsatte i sin tur ge varianter av samma svar som tidigare – att hon är ”väldigt positiv kring att det är så många fler som söker sig ut på arbetsmarknaden”.

– Det som är ”problemet” är att det är många som har kommit ut på arbetsmarknaden. Det är någonting som i grunden är positivt, sade hon bland annat.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag. De flesta av våra artiklar är idag öppna för alla att läsa, utan kostnad.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag