Andersson: ”Sverige fördömer den ryska invasionen”

Foto: Faksimil regeringen.se
  • Torsdag 24 feb 2022 2022-02-24
E-post 379

STOCKHOLM Under en pressträff på torsdag förmiddag talar statsminister Magdalena Andersson ut om säkerhetsläget i Europa och den ryska invasionen av Ukraina. Hon fördömer Rysslands och Putins agerande i ”starkast möjligast ordalag”.
– Ansvaret för detta faller helt på den ryska politiska ledningen, säger statsministern.

– Den ryska invasionen av Ukraina är oprovocerad, olaglig och oförsvarlig. Den hotar internationell fred och säkerhet och är ett flagrant brott mot internationell rätt och mot den europeiska säkerhetsordningen, säger Magdalena Andersson om situationen i Ukraina.

Hon fortsätter:

– Sverige fördömer den ryska invasionen i starkast möjligast ordalag. Ryssland måste omedelbart upphöra med alla militära operationer och ovillkorligen dra tillbaka alla stridskrafter från Ukraina. Ukrainas territoriella integritet måste respekteras. Så även Ukrainas suveränitet.

Statsministern ger sitt stöd till den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och tillägger att Rysslands angrepp kommer att bemötas med bred enighet från EU.

– Ikväll kommer vi också delta i det europeiska rådet där vi kommer besluta om ett nytt sanktionspaket som går längre och slår hårdare än något som vi har sett tidigare. Sanktionerna ska slå mot strategiska sektorer av den ryska ekonomin genom att stänga dem ute från vissa teknologier och marknader, frysa ryska tillgångar i EU och ytterligare listningar av personer.

På en fråga från en journalist om hur framtida sanktioner kommer att påverka Rysslands agerande, med bakgrund av att det tidigare inte har gjort det, svarar statsministern:

– Vi kommer nu ikväll att tala om sanktioner på en helt ny nivå. Och vi från svensk sida kommer att driva på för att det ska vara ytterst kraftfulla sanktioner på ett sätt som vi inte har sett tidigare.

Enligt Magdalena Andersson kommer regeringen att söka en bred politisk samsyn för hur Sverige ska agera i den nya säkerhetssituationen. Hon tillägger att samtliga partiledare i riksdagen har bjudits in till möte med regeringen för just detta.

I Natofrågan står regeringen fast vid att Sverige ska fortsätta vara alliansfritt. Vad gäller eventuellt mottagande av ukrainska flyktingar säger Andersson fortfarande att det främst måste vara upp till andra att ta ett större ansvar.

Läs även: Andersson: Upp till andra att ta emot ukrainska flyktingar

Läs även: Andersson sågas efter frågan: ”Ska jag definiera invasion?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag