Andersson vill att svenskarna flyger mindre – tog själv flyget till Almedalen

Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Socialdemokraterna/pressbild
  • Måndag 8 jul 2019 2019-07-08
E-post 2685

GOTLAND Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att den största insatsen man kan göra för klimatet är att välja andra transportsätt än flyg. Ändå valde hon själv att ta flyget till Almedalen.

I en intervju för Aftonbladet får Magdalena Andersson frågan hur man som individ kan göra för att minska sin negativa inverkan på klimatet.

– Då är det viktigt att säga att vi kan inte lasta klimatomställningen ner i knät på enskilda individer, utan vi politiker måste ta ansvar, säger finansministern.

– Men sedan är det klart, hur vi väljer är också viktigt. När man mäter sitt klimatavtryck tror jag att de flesta som gör det, och flyger någon gång ibland, märker att det är ens flygande som är det som gör det stora klimatavtrycket. Så det är klart, att välja andra transportsätt än flyg är nog det viktigaste man kan göra själv.

På frågan om hur hon tog sig till Almedalen på Gotland framkommer det dock att finansministern inte har följt sitt eget råd.

– Jag flög, svarar hon med ett sammanbitet leende.

– Utan flygskam? frågar reportern.

– Nej. Varje gång man flyger tänker man mer och mer på och också försöker verkligen välja andra transportslag. Så nej, inte utan flygskam, svarar Andersson.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag