Anita, 81, tog tillbaka sin avlidne mans cykel som stulits från henne – då kom polisen

Arkivbild. Foto: Kullez
Arkivbild. Foto: Kullez
  • Tisdag 25 jul 2017 2017-07-25
E-post 129

UPPSALA När 81-åriga Anita Westerholm blev bestulen på sin cykel fick hon ingen hjälp från polisen. Men när hon själv letade upp och tog tillbaka den kom plötsligt polisen och förhörde henne.

Det är Upsala Nya Tidning som idag skriver om Anita Westerholm som i maj i år bestals på sin cykel utanför Resecentrum i Uppsala. Cykeln har ett stort affektionsvärde för Anita eftersom den tillhörde hennes avlidne make.

Men cykeln hade inte färdats särskilt långt. Den hade flyttats och låsts fast i ett annat cykelställ en bit därifrån. Anita ringde polisen för att få hjälp, men de lät hälsa att de inte hade tid att hjälpa henne den dagen.

Den 81-åriga damen tog då saken i egna händer, hämtade en bultsax och klippte upp låset för att kunna ta tillbaka cykeln. På väg hem med sin cykel ringde polisen upp och frågade henne hur det hade gått. När hon förklarade att hon inte längre behövde polisens hjälp fick hon berättat för sig att hon gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande.

Dagen därpå kom en polisbuss hem till Anita och kontrollerade vad det var för cykel hon tagit.

– Det handlar om en gammal tant som tagit tillbaka sin egen cykel, säger hon till UNT och tycker det är märkligt att polisen hade tid att komma hem till henne trots att det ständigt klagas på resursbrist.

– Den här kvinnan är värd en ros. Hon har agerat kraftfullt och på samma sätt som nog de flesta av oss skulle ha gjort. Jag tycker att hon har visat civilkurage, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström till UNT.

Samtidigt säger han att man egentligen inte ska ta saken i egna händer om man blir bestulen på sin cykel och senare påträffar den på en annan plats. Istället ska man kontakta polisen.

Var det rätt gjort av Anita att ta tillbaka cykeln?
1930 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag