Anklagade Trump för påtvingad kyss – motbevisas av video

Foto: Brian Hayes / faksimil från Youtube
  • Lördag 13 jul 2019 2019-07-13
E-post 854

USA En tidigare kampanjarbetare för Trump gick till domstol och anklagade Donald Trump för bland annat ett försök att kyssa henne mot hennes vilja. En nyligen offentliggjord video från tillfället visar emellertid en högst oskyldig kindpuss.

I en stämningsansökan som lämnades in i februari i år påstod den tidigare kampanjarbetaren Alva Johnson att Trump tog tag i hennes hand och lutade sig fram för att kyssa henne på läpparna i samband med att han var på väg ut ur en kampanjhusbil vid ett valmöte i Florida den 24 augusti 2016. Hon beskriver att Trumps läppar var på väg mot hennes, men att hon vred bort ansiktet så att pussen istället landade på ena mungipan.

Anklagelsen förnekades genast av Vita huset, liksom av ett par av de vittnen som enligt stämningsasökan skulle ha sett vad som inträffat. Ändå blev det stora rubriker i både amerikanska och svenska medier.

Lyssna även på: Sommarpodd: Ronie Berggren om USA, Trump och svenska medier

En annan kampanjarbetare, Brian Hayes, hade vid tillfället filmat med sin mobiltelefon och hade video av händelsen som Trumps advokater nu har släppt till allmänheten. Filmen visar en ordinär kindpuss där Trumps läppar inte kysser annat än luften bredvid Johnsons ansikte.

Alva Johnson har medgett att filmen visar det tillfälle som hon menar var ett övergrepp, och hennes advokat säger till Politico att filmen inte alls motbevisar Johnsons påståenden; han menar tvärtom att den bevisar vad Johnson hela tiden har sagt.

Läs även: SVT fälls för Trump-inslag

Stöd Nyheter Idag

Hej där.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag