Anklagades för kopplingar till Ryssland – stämmer DN för förtal

Peter Wolodarski. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 24 okt 2018 2018-10-24
E-post 765

STOCKHOLM Affärsmannen Johan Lundberg stämmer DN för förtal efter deras granskning av hans hyresgäster. Lundberg anser att DN pekat ut honom som potentiellt hot mot landet samt för att vara SD-sympatisör, och kräver minst en miljon i skadestånd samt att DN publicerar en fällande dom.

Den 7 oktober granskande Dagens Nyheter fastighetsägaren Johan Lundbergs olika hyresgäster. Bland annat hyrde SD och den ryska ambassaden fastigheter av Lundberg, vilket DN ansåg hade nyhetsvärde.

Nu stämmer affärsmannen DN och Peter Wolodarski för förtal. I ett pressmeddelande skriver Lundbergs bolags presskontakt att DN genom sin artikel antydde att ”Johan Lundberg sympatiserar med och aktivt stöttat Sverigedemokraterna. Artikeln innehöll en rad insinuationer som DN inte kan redovisa något som helst faktastöd för.”

– Artikeln är djupt kränkande och har vållat mig och mina medarbetare omfattande personlig och affärsmässig skada, sade Johan Lundberg i ett uttalande.

I pressmeddelandet uppmärksammas också en formulering i en uppföljande artikel i DN den 18 oktober, som enligt pressmeddelandet ”pekar ut Johan Lundberg som ett potentiellt hot mot svenska säkerhetspolitiska intressen, vilket helt och hållet baserades på de totalt grundlösa uppgifterna i den första artikeln.”

Nyheter Idag söker Peter Wolodarski.

Bli PLUS-medlem och läs om:

– kravet på Wolodarski

– svaren från Johan Lundberg och hans representanter

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag