Ann Heberlein: Danmark har gett upp idén om mångkultur

Foto: News Øresund/Privat
  • Måndag 4 feb 2019 2019-02-04
E-post 13699

Det händer saker i vårt södra grannland. Danskarna lägger om sin migrationspolitik ytterligare – med brett stöd från partier från höger och vänster. Skiftet går från integration till återvandring. Danmark har på allvar gett upp idén om mångkultur och förhoppningsvis kan det inspirera andra EU-länder som Sverige, skriver Ann Heberlein.

”Ett paradigmskifte i dansk invandringspolitik”. Så beskriver Politiken det paket av nya lagar och åtgärder som den danska minoritetsregeringen, bestående av Venstre, Liberal Alliance och de Konservative fick igenom i Folketinget förra veckan med stöd av dansk Folkeparti och Socialdemokraterna.

Enkelt uttryck kan man beskriva den nya danska hållningen som att fokus förflyttas från integration till återvandring. Istället för att lägga pengar, kraft och tid på integrerande åtgärder ska resurser läggas på att underlätta för människor att återvända till sina hemländer.

Inger Stöjberg, Venstre, betonar att flyktingar ska vara i Danmark så länge de har behov av skydd. När deras skyddsskäl upphör – då läget i hemlandet stabiliseras, krig tar slut, terrorvälden upphör – ska de naturligtvis återvända till sina hemländer. Detta gäller även kvotflyktingar: ”Kvoteflygtninge skal naturligtvis også hjem och hjaelpe med att genopbygge deras hjemland, når det er fred igen”, skriver Stöjberg på sin Facebook. Ett tillfälligt uppehållstillstånd är just tillfälligt. Det är, menar Stöjberg, orimligt att tänka sig att alla flyktingar automatiskt blir invandrare som stannar i Danmark för evigt.

För den som väljer att stanna i Danmark och har ambitionen att bli dansk medborgare väntar nu högre krav: Danmark har sedan tidigare infört språktest, medborgarskapsprov och medborgarskapsavtal, vilket bland annat innebär krav på att nya medborgare tar en myndighetsperson i hand i samband med en medborgarskapsceremoni. För att kunna söka om medborgarskap måste man ha befunnit sig i landet i nio år, vara ostraffad och kunna försörja sig själv. Den som blivit dömd för sexualbrott eller terrorbrott har sumpat sin möjlighet att bli dansk medborgare.

Bli PLUS-medlem och läs hela Ann Heberleins krönika.

Då bidrar du också till att Nyheter Idag kan fortsätta att växa och göra riktig journalistik.

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag