Ann Heberlein: Ondskan i Marocko

Foto: Everypedia/Flickr/Privat
  • Fredag 21 Dec 2018 2018-12-21
E-post 4870

I dag är Sverige för IS-terrorister vad Argentina och Brasilien var för nazisterna efter andra världskriget. En fristad där de kan slicka sina sår och börja ett nytt liv utan att ta konsekvenserna för alla de övergrepp och brott de begått. I stället för att låsas in får terroristerna besök av socialsekreterare. Det är hög tid att Sverige ändrar attityd, skriver Ann Heberlein.

”Ondska”, skrev Hannah Arendt i Responsibility and Judgement ”, är sådant som får oss att tänka ”det här borde inte ha hänt”.

Mitt i julförberedelserna gör sig ondskan påmind – först ett terrordåd på en julmarknad i Strasbourg. En man skjuter besinningslöst rakt in i gruppen av människor som dricker Glühwein och köper julklappar. Fem människor dör och tio är skadade. Det här borde inte ha hänt.

Knappt en vecka efter massakern i Strasbourg hittas två unga kvinnor, norska Maren, 28 år och danska Louisa 24 år, bestialiskt mördade i Marocko.

De två väninnorna skulle tillbringa julledigheten med att vandra i Atlasbergen. Det som skulle bli ett äventyr, ett minne för livet, slutade med deras död. Flera män sitter gripna, misstänkta för att dödat de båda kvinnorna. Det här borde inte ha hänt.

Den gemensamma nämnaren för dåden stavas islamism. Gärningsmannen i Strasbourg, liksom mördarna i Marocko, uppges vara islamistiska terrorister. Förblindade av religiös fanatism och hat mot den västerländska livsstil de betraktar som syndig ger de sig på oskyldiga människor. Vi är deras fiender.

Samtidigt, hemma i Sverige, diskuterar socialtjänst och politiker hur vi bäst ska ta hand om de ”återvändare” som nu kommer tillbaka till Sverige i takt med att IS förlorar mark i Syrien och Irak.

När den islamistiska drömmen om ett kalifat tycks alltmer avlägset duger Sverige, med sin förlåtande attityd och sitt generösa bidragssystem som reträtt för terroristerna: För det är ju exakt det de är, terrorister, med människoliv på sina samveten och blod på sina händer. Att kalla dessa män för ”återvändare” – ungefär som om de studerat eller arbetat utomlands ett tag – är ett hån mot deras offer.

Sedan 2012 har, så vitt vi vet, runt 150 personer återvänt till Sverige efter att ha stridit för jihadistiska våldsbejakande organisationer i Syrien och Irak. I Stockholm väntar man på att dessa snällt ska anmäla sig till socialtjänsten för att ”avradikaliseras”.

I Göteborg söks de upp av socialarbetare som ska ”säkerställa att de delar våra värderingar”. Välvilliga svenska socionomer ska alltså tala islamistiska terrorister till rätta. ”Det handlar om att öppna en väg för dem”, säger Bettan Byvald, socionom som sökt upp flera av de återvändande jihadisterna. 

I vårt grannland Danmark mister återvändande jihadister sitt danska medborgarskap – i Sverige slår vi stället knut på oss själva för att ”förstå” och tala terroristerna till rätta, allt med utgångspunkt i en banal tro på varje människas inneboende godhet. Inte konstigt att Sverige blivit för islamisterna vad Argentina och Brasilien var för nazisterna: en säker reträtt där de kan slicka sina sår och vila upp sig.

Den svenska undfallenheten och naiviteten har skapat en god miljö för det som kallas terrorturism. Anna Sundberg, tidigare gift med en mujahedin, beskriver i boken Älskade terrorist – 16 år med militanta islamister hur islamister använder sig av Sverige i sin verksamhet.

Sundberg menar att ”terrorturism”, det vill säga att terrorister pendlar mellan en trygg tillvaro i Sverige och strider i islams namn i exempelvis Afghanistan och Syrien eller deltagande i terrordåd i Europa, förekommit i alla fall sedan millenieskiftet.

Det generösa svenska bidragssystemet i förening med en utbredd kravlöshet gör Sverige till ett utmärkt land för en islamistisk terrorist att vila upp sig i mellan varven. I Sverige kan islamister i lugn och ro smida planer utan att riskera att bli störda av något värre än av Bettan Byvald som, med huvudet bekymrat på sned, vill ”öppna upp en väg för dem”.

Vi måste ändra attityd i relation till dem som lämnat Sverige för att ansluta sig till islamistiska organisationer. Det handlar inte om förvirrade tonåringar som begått ett misstag.

Det här är människor som av egen fri vilja valt att gå med i organisationer som betraktar oss, västerländska människor, som sina fiender. Vi ska inte öppna upp en väg för dem, som Bettan Byvald föreslår.

Vi ska stänga igen alla dörrar för dem som anslutit sig till ondskan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag