Ann Heberleins årskrönika: 2019 var året då den politiska kartan ritades om

Foto: Nyheter Idag/SVT
  • Måndag 30 Dec 2019 2019-12-30
E-post 1688

2019 blev året då Socialdemokraterna tappade positionen som det största partiet i opinionsmätningarna och vi såg de första tecknen på ett konservativt block. Orsaken till att den politiska kartan nu är på väg att ritas om är att socialdemokratin saknar svar på hur man ska stoppa kriminaliteten eller lösa vårdköerna, skriver Ann Heberlein i sin årskrönika där hon också tar upp vilka frågor vi kommer att diskutera under 2020.

Det år vi nu lämnar bakom oss, 2019, blev året då den politiska kartan ritades om ordentligt. Socialdemokratins järngrepp om Sverige lossades äntligen. Den svenska socialdemokratin befinner sig, precis som sina europeiska systerpartier, i fritt fall. Förtroendet för socialdemokratin är historiskt lågt – i mätning efter mätning ligger partiet under 25 procent, och i årets sista opinionsundersökning från SVT/Novus landar de på strax över 23 procent.

Det innebär att Socialdemokraterna inte längre är största parti. Högst upp på prispallen står istället Sverigedemokraterna. Moderaterna, som länge varit den självklara tvåan, har halkat ner till att vara det tredje största partiet.

Det är dramatiska förändringar som redan fått konsekvenser: både Kristdemokraterna och Moderaterna har, på mer eller mindre diskreta sätt, närmat sig Sverigedemokraterna. Det konservativa block som det talats om sedan Alliansen splittrades efter valet 2018 tycks nu formeras. Jimmie Åkesson, som i många år varit den där som aldrig fick vara med, uppvaktas nu av både Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson.

Det är en sund utveckling, och, faktiskt, en demokratisk seger att det parti som samlar en stor del av den svenska väljarkårens stöd inte längre är förvisad till skamvrån. Det är också sunt att Busch Thor och Kristersson förklarar att de naturligtvis talar med alla, och att de är villiga att göra gemensam sak med Sverigedemokraterna i de frågor de har samsyn i.

De frågor som engagerat oss mest 2019 är sjukvården, integration och lag och ordning. Det speglar en samhällsutveckling där allt fler ser vilka konsekvenser en bristfällig integration får, där våldet blivit allt mer synligt och närvarande och där de brister som svensk sjukvård kämpar med drabbat flera.

Här ser vi också förklaringen till socialdemokratins kris – de har helt enkelt inga svar på de frågor som väljarna rankar som viktigast. När våldet växer och tryggheten minskar fungerar det inte att ha en partiledare som sitter på bästa sändningstid i SVT och tycks vara helt okunnig om den verklighet väljarna lever i.

Socialdemokratins ständiga förklaringsmodeller – ”socioekonomiska faktorer” och ”klassklyftor” – är inte tillräckliga som svar på varför gängkriminalitet har etniska förtecken eller varför män från Mellanöstern och Nordafrika är överrepresenterade vid sexualbrott. Verkligheten har inte bara kommit ikapp Socialdemokraterna. Verkligheten har kört över dem och krossat deras politik.

Politikens uppgift är att lösa de problem som försvårar livet för vanligt folk och att skapa ett samhälle som är så bra som möjligt för så många som möjligt.

Fundamentet i ett fungerande samhälle är trygghet. Det är den enskilt viktigaste framtidsfrågan: Tryggheten. Vi vill leva i ett land där barn tryggt kan gå till skolan utan att bli rånade av andra barn, där kvinnor kan promenera ensamma genom stan mitt i natten utan att vara rädda, där äldre människor kan öppna dörren när det knackar på utan att riskera att bli rånade.

I åratal har Socialdemokraterna förnekat att kriminaliteten växer och att otryggheten ökar. Den som lyft problem med ökade våldtäkter, bråk på bibliotek, otryggheten i förorter, bara för att nämna något, har anklagats för att ”svartmåla” och ”fiska i grumligt vatten” samt avfärdats som ”populist”.

Vi kommer att fortsätta att prata om våld, om integration och om sjukvård nästa år. De problem vi ser med ökat våld, bristfällig integration och en pressad sjukvård är ingalunda lösta.

Nästa år tror jag att skolan kommer att segla upp som en stor fråga. Skolan är nämligen den verksamhet som drabbats av många och stora besparingar som en konsekvens av kommunernas skakiga ekonomi. Besparingarna i skolan märks redan – och kommer att slå igenom rejält 2020. Ett annat ämne som kommer att stötas och blötas är den ständigt ökade psykiska ohälsan – det såg vi tecken på redan under julhelgen då flera partier passade på att skriva om den psykiska ohälsan.

Allt fler svenskar plågas av psykisk ohälsa och alltfler sjukskrivningar sker på grund av psykisk ohälsa. Detta är ett problem som måste tas på allvar. Likaså kommer bostadsbristen att dryftas. Hur ska landets bostadsförsörjning tryggas?

Personligen hoppas jag på en seriös och djupgående diskussion om vilka som är statens kärnuppgifter. Den diskussionen har kommunerna tvingats till eftersom resurserna sinar, och i några kommuner, med Staffanstorp som lysande exempel har man konsekvent valt att prioritera kommunala kärnuppgifter, det vill säga skola, vård och omsorg.

Dessa verksamheter måste tryggas och fungera innan man bygger simhallar, badhus och rekreationsområden. I takt med att ekonomin blir allt knackigare och utgifterna ökar kommer flera kommuner att tvingas gå i Staffanstorps spår: Det finns inga pengar till bling-bling om skolan inte fungerar, om äldre och sjuka inte får den omsorg de har rätt till.

Samma diskussion måste föras på riksplan. Vad ska skattebetalarnas pengar användas till? Regeringen måste prioritera statens kärnverksamheter – som lag och ordning försvar och en fungerande infrastruktur – samt se till att regioner och kommuner tilldelas tillräckliga resurser för att sköta sina kärnverksamheter.

Det finns ett antal myndigheter, som Jämställdhetsmyndigheten, att lägga ner. Stryp tilldelningen av medel till diverse kulturprojekt, minska anslagen till public service, rensa rejält bland kostsamma projekt med klen verkan, se över statens utgifter för marknadsföring och kommunikation, skär i biståndet.

Det finns möjligheter att omdirigera pengar från det som är glasyren på kakan till själva kakan för den politiker som har modet att fatta obekväma och impopulära beslut. I längden vinner en sådan politik – folk är nämligen mer intresserade av en fungerande rättsstat än av konstprojekt som vänder sig till maskar och svampar.

Låt oss hoppas på ett gott nytt år och ett decennium av tillnyktring, att förnuft ersätter känslor och att de som styr äntligen börjar hantera de problem som växt under tiotalet.

Ann Heberlein är politisk sekreterare för Moderaterna i Staffanstorp.

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag