Ann Linde: ”Bara Gambia kvar”

Foto: SVT
  • Söndag 10 maj 2020 2020-05-10
E-post 1539

STOCKHOLM Sverige har flugit hem ungefär 7 000 personer som varit strandade runt om i världen på grund av coronapandemin. Nu är det bara i Gambia som det fortfarande finns svenskar att flyga hem säger utrikesminister Ann Linde (S) i SVT:s Helgstudion.

Utrikesminister Ann Linde säger i SVT:s Helgstudion att man från UD:s håll bedömer att det just nu är ungefär 1 000-1 500 svenskar runt om i världen som vill åka till Sverige.

Ann Linde säger att det i grunden är ett personligt ansvar att ta sig hem till Sverige men att man kom till ett läge där det inte gick.

– Då måste vi gå in från Utrikesdepartementet och försöka hjälpa till så mycket vi kan, säger hon.

Sverige har chartrat 17 egna plan för att ta hem svenskar som varit fast. Enligt Ann Linde har ungefär 7 000 svenskar redan flygits hem.

– Nu har vi bara Gambia kvar av alla dessa länder, säger Ann Linde och fortsätter:

– Där det fortfarande är svenskar som inte kan ta sig hem kommersiellt som vi ska försöka den här veckan som kommer att se till att de kommer hem med plan.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag