Anne Ramberg blir ny Expo-boss

Anne Ramberg och Åsa Wikforss. Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/
  • Tisdag 27 jun 2023 2023-06-27
E-post

Advokatsamfundets tidigare generalsekreterare Anne Ramberg blir ny ordförande för stiftelsen Expo, meddelar Expo i ett pressmeddelande. Som generalsekreterare för Advokatsamfundet gjorde sig Ramberg känd för sitt stöd för en stor migration till Sverige och för sina utfall mot Sverigedemokraterna, men också andra konservativa politiker som Hanif Bali (M).

Ett uppmärksammat exempel var när hon i ett blogginlägg i september 2016 anklagade Bali för att agera ”taltratt” åt ”bruna råttor” och menade att hans ”samtalston hör hemma, inte i Sveriges riksdag, utan i rännstenen”.

Läs även: Anne Ramberg kallar Hanif Bali för ”taltratt” åt ”bruna råttor”

– Det är en ära att få möjlighet att leda stiftelsen Expos styrelsearbete. Expo spelar en avgörande roll som unik kunskapskälla och oberoende röst i samhällsdebatten, särskilt i dessa tider när ytterhögerns idéer normaliseras, säger Ramberg i ett uttalande och fortsätter:

– Jag hoppas kunna bidra med erfarenhet och kunskap i styrelsens arbete och ser fram emot att få vara med och fortsätta utveckla stiftelsens verksamhet framåt, säger Anne Ramberg.

Som ny ordförande ersätter Ramberg Kerstin Brunnberg, som lämnar styrelsen efter fem år som ordförande.

Även författaren och filosofen Åsa Wikforss tillkommer som ny ledamot i Expos styrelse. Wikforss är även ledamot i Kungliga vetenskapsakademin, samt i Svenska Akademien sedan 2019.

– Den antidemokratiska och våldsbejakande extremismen växer sig allt starkare i Sverige vilket Säpo påtalat flera gånger. Genom sina granskningar av dessa miljöer spelar Expo en mycket viktig roll och jag ser fram emot att genom mitt styrelseuppdrag få bidra till deras fortsatta demokratiska vakthållning, säger Åsa Wikforss.

Expos vd Daniel Poohl säger att man är ”stolta och glada över att ha fått namnkunniga och kompetenta personer till vår styrelse.”

– Med den här förstärkningen har vi en styrelse som är redo att fortsätta Expos utvecklingsarbete och stärka vår roll som den ledande expertorganisationen i frågor om rasism och högerextremism, säger Poohl.

Läs även: Ramberg: ”Ansatsen i Tidöavtalet är lätt fascistisk”

Läs även: Ramberg i styrelsen – nu attackerar de Musk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag