Anne Ramberg om flyktingpolitiken: ”Humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd”

Anne Rambergs utspel väcker reaktioner på Twitter. Foto: CC Frankie Fouganthin samt faksimil Twitter
  • Söndag 18 sep 2016 2016-09-18
E-post 2915

STOCKHOLM I takt med att invandringen till Sverige ökat kraft de senaste åren får människor finna sig i att göra avkall på välfärden. Det är vad humanismen faktiskt kräver, menar advokatsamfundets Anne Ramberg i Sveriges Radios söndagsintervju. Utspelet väcker starka reaktioner i sociala medier.

Vem har mest rätt till skattepengar, människor som precis kommit till Sverige eller dom som arbetat och betalat skatt hela sitt liv? Den frågan kom advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg att ge ett svar på i Sveriges Radios söndagsintervju. Hon menar att man får finna sig i att stå tillbaka när människor från andra länder kommer till Sverige.

– Jag kan reagera över att politiker, från alla partier, säger att vi måste värna vår välfärd. Det är klart att vi måste göra. Jag inser också att alla de gamla människor som jobbat hårt ett helt liv nu ska ställas emot alla de flyktingar som kommer som också tar sjukvård och skolor i anspråk, säger hon.

– Men det är nog på det viset att humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd, poängterar Ramberg.

Möter kraftiga reaktioner i sociala medier

Frågeställningen om vem som har bättre rätt till välfärdssystemet är inte ny. Ej heller är det första gången Anne Ramberg gör olika politiska utspel, inte minst i frågan om migrationen till Sverige. Men Rambergs linje om att ”gamla människor som jobbat hårt ett helt liv” får göra avkall på sin välfärd har provocerat flera debattörer i sociala medier.

”Vilken avkall har Anne Ramberg gjort annat än att berika sig på aktivism?”, frågar nationalekonomen Tino Sanandaji på Facebook.

Liknande tongångar hörs även på Twitter där debattörer påpekar att Ramberg har det betydligt bättre ställt än många av de som jobbat hårt ett helt liv. Nyheter Idag har samlat ett axplock av reaktionerna mot advokatsamfundets generalsekreterare nedan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag