Anne Ramberg om uppväxten på Östermalm: ”Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK”
STOCKHOLM Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund, säger i en intervju med Aftonbladet att hennes familj hade ”väldigt lite pengar” när hon växte upp på Östermalm. Men som exempel på familjens fattigdom tar Ramberg upp att de sällan åt oxfilé och att mamman promenerade till NK istället för att ta spårvagnen – vilket hånas på sociala medier.
Anne Ramberg, som var generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund mellan 2000 och 2019, hånas på sociala medier efter en intervju med Åsa Lindeborg i Aftonbladet.
Läs även: Anne Ramberg om flyktingpolitiken: ”Humanismen kräver att man får göra avkall på sin välfärd”
Ramberg, som i samband med flyktingkrisen sagt att ”humanismen kräver faktiskt att man får göra avkall på sin välfärd”, säger i intervjun att hennes familj hade det jämförelsevis fattigt när hon växte upp på Östermalm.
”Om man härstammar från Östermalm tänker nog en massa människor, likt jag själv, att man är uppvuxen med en silversked i munnen” säger Lindeborg, och Ramberg svarar:
– Jag förstår det, men en sjöofficer tjänade inte bra, vi hade det inte fett, vi hade faktiskt väldigt lite pengar. När pappa hade varit i Finland kom han hem med oxfilé, för det kostade nästan ingenting där, då var det liksom fest, säger Ramberg och fortsätter:
– Vi hade ju alltid mat, men vi levde verkligen inte i något överflöd. Jag fick aldrig sådana där Mantovani-skor eller den där Bogner Wagner-jackan som andra hade. Mamma gick ju alltid när hon skulle gå till NK, hon tog aldrig spårvagnen i onödan.
Läs även: Anne Ramberg får nytt toppuppdrag av regeringen
Det framgår också i intervjun att Ramberg, som var 18 år gammal år 1970, inte var någon vänsterradikal under det röda 70-talet, utan snarare har radikaliserats idag.
– Jag var inte alls sådan, jag har inte haft någon period där jag varit vänsterradikal med studentrevolter. Jag är nog mycket mer så i dag, höll jag på att säga, säger Ramberg till Aftonbladet.
Rambergs svar om sina uppväxtvillkor hånas av flera debattörer på Twitter. Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali kallar intervjun för ”en guldgruva”.
Lindeborgs intervju med Anne Ramberg är verkligen en guldgruva. Exempelvis berättar hon om den tuffa uppväxten där mor Ramberg fick promenera till NK istället för att ta spårvagnen och Oxfilé serverades enbart när fadern kom hem från utomlands.https://t.co/R92xdj4LZa pic.twitter.com/WOKLtkWMgG
— Hanif Bali (@hanifbali) August 19, 2020
Bali konstaterar även att den omtalade promenaden till NK var 15 minuter lång, och att man då passerade ställen som Hotell Diplomat, Svenskt Tenn och Dramaten.
Vad fruktansvärt att behöva spatsera hela 15 minuter på Strandvägen förbi Hotel Diplomat, Svenskt Tenn och Dramaten med pöbeln. pic.twitter.com/iRtrBc1L36
— Hanif Bali (@hanifbali) August 19, 2020
Twitteranvändaren Christian Klingspor kallar Rambergs svar för ett ”lysande exempel på relativ fattigdom”.
Lysande exempel på relativ fattigdom. Vi hade det inte så fett eftersom vi, till skillnad från mina överklasskompisar på Östermalm, inte hade råd att äta oxfilé varje dag. Trodde först att det var satir, men Ramberg är sannolikt så här världsfrånvänd. https://t.co/BOgYRlACGk
— Christian Klingspor (@KlingsporC) August 20, 2020
Twitteranvändaren Kristina Westberg spekulerar i om det hela egentligen är ”en PR-kupp” för att skapa uppmärksamhet.
När Anne Ramberg i intervju säger att hennes mamma gick till NK istället för att ta spårvagnen blir jag nyfiken på om detta är någon slags listighet. Vill hon skapa lite havoc kring sin person?
Detta är nog egentligen en PR-kupp.
— Kristina Westberg (@fialott1) August 20, 2020
Twitteranvändaren Pontus Persson frågar sig ironiskt varför Ramberg efter sin tuffa uppväxt ”inte kastar sten på polisen”.
Anne Ramberg påstår att hon har haft en tuff uppväxt i Östermalm. Hon fick inte alltid äta oxfilé och hennes mamma var tvungen att gå till affären.
Östermalm, oxfilé och promenad på Strandvägen. Hemsk uppväxt. Ondska.
Hur kan det komma sig att hon inte kastar sten mot polisen?
— Pontus Persson (@PontusPersson5) August 20, 2020
Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.
Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.