Anne Ramberg får nytt toppuppdrag av regeringen

Anne Ramberg. Foto: Frankie Fouganthin / Wikimedia Commons
  • Fredag 24 apr 2020 2020-04-24
E-post 2675

UPPSALA Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Advokatsamfundet, har genom regeringen fått ett nytt uppdrag som ordförande för Uppsala universitets styrelse.

Uppsala universitet skriver att regeringen har utsett Anne Ramberg till ordförande för konsistoriet, universitetets styrelse, för en kommande treårsperiod. Ramberg är en av åtta ledamöter som regeringen har utsett och som tillträder den 1 maj.

Universitetets registrator uppger för Nyheter Idag att arvodet för styrelsens ordförande för närvarande ligger på 66 000 kronor per år.

Anne Ramberg lämnade förra året jobbet som generalsekreterare för Advokatsamfundet. I samband med det bjöd hon in till ett kombinerat födelsedagsfirande och avtackning där bland andra justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) figurerade.

Under sin tid som generalsekreterare hamnade hon flera gånger i blåsväder – bland annat tog Advokatsamfundet avstånd från hennes språkbruk när hon i ett blogginlägg hänvisade till människor som ”bruna råttor”.

Vid ett annat tillfälle gav hon sitt stöd till asylaktivisten Elin Ersson som stoppade en utvisning till Afghanistan och sedermera dömdes för brott mot luftfartslagen. Även den gången gick Advokatsamfundet ut och klargjorde att man inte stod bakom Rambergs uttalande.

Anne Ramberg kommenterar glatt utnämningen på Twitter. Något som Morgan Johansson uppmärksammar.

Vi behöver ditt stöd

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag