Annie Lööf: Centerislamisten ”försäkrade att hon stod upp för våra grundläggande värderingar”

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 mar 2018 2018-03-07
E-post 3262

SVERIGE Nu bryter centerledaren Annie Lööf tystnaden efter den omfattande skandalen där centerislamisten Ebtisam Aldebe utfärdade vad som beskrivs som en ”shariadom” i Solna tingsrätt. Hon berättar att Ebtisams make tidigare lämnat partiet. – Kvinnan valde att stanna kvar och försäkrade att hon stod upp för våra grundläggande värderingar, säger Lööf till Aftonbladet.

Hur kunde Ebtisam Aldebe i tio års tid företräda Centerpartiet när hon uppenbart haft islamistiska värderingar? Den frågan har en lång rad kritiker ställt sig samtidigt som det varit tyst från C-ledaren Annie Lööf. Nu bryter Lööf tystnaden efter den uppmärksammade ”sharia-domen” från Solna tingsrätt där centerislamisten Ebtisam Aldebe var nämndeman.

I en intervju för Aftonbladet förklarar Lööf att ansvaret i första hand ligger på den lokalavdelning i Centerpartiet som gett Aldebe förtroende att sitta som nämndeman. Vidare hänvisar hon till tidigare diskussioner med Ebtisam Aldebe, men även med hennes make, som tidigare också varit engagerad i partiet.

– Vi kommer gå till botten med det här och ha kontakt med de lokala förtroendevalda över hur man agerat, vilka samtal man haft. Men det vi hittills har fått reda på är att man när det här uppdagades för ett antal år sedan hade diskussioner och samtal med de aktuella personerna. Det slutade med att mannen lämnade C, men att kvinnan valde att stanna kvar och försäkrade att hon stod upp för våra grundläggande värderingar.

Hon säger även att ”det är uppenbart i efterhand att man borde agerat mycket tuffare”. En av varningsklockorna var då att Ebtisam Aldebe i en tv-intervju argumenterat för särlagstiftning för muslimer. Nu lovar Annie Lööf att Centerpartiet ska vara mer uppmärksamma på liknande ”krafter” i framtiden.

– I det här fallet har det varit islamistiska krafter som ser skillnad på män och kvinnor men också att man pratat utifrån en klanstruktur. Det kan man se i de domskäl som har framkommit, säger Lööf.

Hela intervjun med Annie Lööf finns att läsa i Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag