Annie Lööf öppnar för S och MP: Centern måste vara ”berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet”

Foto: SVT Play
  • Fredag 23 feb 2018 2018-02-23
E-post 732

STOCKHOLM Det är i en längre intervju med Dagens Nyheter (både text och podcast) som Annie Lööf öppnar för att förhandla med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om regeringsmakten.

Centerpartiet ökade kraftigt i opinionen under slutet av 2016 och inledningen av 2017, med tvåsiffrigt stöd. Det fanns under en kort period, när dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra var som mest ifrågasatt, de som ansåg att Centerpartiets partiledare Annie Lööf var det bättre alternativet att föra fram som statsministerkandidat för Alliansen.

Allt såg väldigt bra ut för Centerpartiet. Sedan hände något. Ulf Kristersson hände.

Den nye moderatledaren ska inte ha hela skulden/äran för att Centerpartiet tappat något av vinden i seglen. Men mätningar visar att väljare går till M från både SD och C.

Under hösten och vintern har debatten i hög grad handlat om brott och straff, och integration. Frågor där partiet inte är något av de två-tre partier som har störst förtroende hos väljarna.

Ligger på plus

Men fortfarande ligger Centerpartiet långt över de 6,1 procent man fick i riksdagsvalet 2014. Det är mot den här bakgrunden som intervjun i Dagens Nyheter ska ses.

Väljarna söker ett parti som står upp tydligt för sina principer men som också är berett att smutsa ner fingrarna för att styra landet, säger Annie Lööf till Dagens Nyheter.

På frågan vad det innebär att smutsa ner fingrarna svarar hon:

– Till exempel att vi går in som en allians, och behöver en alliansregering ökat stöd så måste vi sätta oss vid ett bord tillsammans över blockgränserna med sossarna och Miljöpartiet för att hitta ett alternativ som gör att vi får en långsiktig och stabil regering som kan regera Sverige tryggt.

Röstade nej

Migrationsfrågan är ett område där Alliansen varit splittrade. Annie Lööf säger att när det gäller arbetskraftsinvandring så är man i princip helt överens. Det är i stället asylinvandringen där det råder vitt skilda uppfattningar och där Lööf och Centerpartiet sommaren 2016 i samband med den stora flyktingvågen röstade nej till att skärpa asylreglerna.

Hon får frågan om skillnaderna mellan allianspartierna i migrationsfrågan.

– Det både skiljer och förenar. Det som förenar är synen på migrationspolitiken på EU-nivå, en väldigt stor samsyn i integrationspolitiken och nästan identisk politik vad gäller arbetskraftsinvandring. Jag hoppas att vi kan hitta en gemensam syn även inom migrationspolitiken, säger Lööf till Dagens Nyheter.

Tror du att Alliansen finns kvar efter valet?
1578 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag