Annons hos Arbetsförmedlingen väcker ilska

Frukt och grönt hos Arbetsförmedlingen.
  • Måndag 30 jun 2014 2014-06-30
E-post

DISKRIMINERING Jämställdhet på arbetsmarknaden är en självklarhet för de flesta. Inte för Arbetsförmedlingen, som nu tillåter diskriminering i en platsannons. – När jag läser jobbannonsen blir jag så arg, berättar Rebecka Nyman.

På Arbetsförmedlingens hemsida finns tusentals annonser som erbjuder jobb över hela Sverige. Men  annonsen för Irems foob AB sticker ut, då innehållet jämställer etnicitet med en merit.

”Nu letar vi efter en hungrig medarbetare till frukt&grönt avdelningen. Du ska ha glimtet i ögat och inte vara rädd att prestera på jobbet. Det är meriterande ifall du är mångkulturell, erfarenhet av frukt&grönt samt har insyn i andra avdelningar”

– När jag läser jobbannonsen blir jag så arg. Jag tycker att det är helt sjukt att skriva att det är meriterande att vara mångkulturell, speciellt i detta yrke när man är butiksbiträde, säger Rebecka Nyman till Nyheter Idag.

Rebecka Nyman har redan jobb för sommaren men tittar ändå på Arbetsförmedlingens hemsida med jämna mellanrum.

– Folk skulle tycka att det är rasistiskt om man i en jobbannons skriver att det är meriterande att vara svensk. Låt alla få samma chans till jobben utifrån hur duktig man är och inte var man kommer ifrån, uppmanar Rebecka arbetsgivare i Sverige.

Arbetsförmedlingens kontrollant godkände meningen

När Nyheter Idag kontaktar Arbetsförmedlingen förklarar kundservice att alla annonser genomgår en inspektion innan de publiceras med få undantag för vissa företag som kan direkt publicera sina annonser.

– Man har diskuterat med den juridiska avdelningen fram och tillbaka med sådana här formuleringar och att det kan vara så att det är tillåtet att skriva på det här viset om det är utifrån arbetsgivarens situation, att de söker in en viss typ av person för sina verksamheter, berättar Emma på Arbetsförmedlingen.

Emma förklarar att detta setts som en fullt acceptabel formulering och har därefter publicerats.

Nyheter Idag kontaktar även avdelningen för kundrelationer på Arbetsförmedlingen för att få deras syn på scenariot.

– Det kan ju också vara så att arbetsgivaren gått in på förmedlingen och bett om hjälp för att skriva annons och mött någon med lite taskig språkbegåvning, berättar de för Nyheter Idag.

Ett missförstånd

Nyheter Idag tog kontakt med den person på Irems food AB som var ansvarig för annonsen.

– Det vi menade med mångkulturell är att vara öppen för annan kultur, för många av våra kunder har etnisk bakgrund, förklarar ansvarige för Irems food AB.

Ansvarig förklarar att han skrev meningen för att få jobbsökande som är öppen för andra kulturer och som är villiga att förstå företagets kunder.

– Vi har haft personal som inte haft den här egenskapen som lett till konflikt med kunder, därför söker vi specifikt personal som kan förstå våra kunder och deras behov, får Nyheter Idag ytterligare förklarat.

Ansvarig förklarar att meningen är felformulerad och han inte menade något illa med jobbannonsen.

– Jag tyckte att innehållet var uppenbart men om någon missförstått så ber jag självklart om ursäkt, det fanns ingen baktanke med annonsen, avslutar han med.

Annonsen skall nu ses över och innehållet ändras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag