Ännu en manifestation för Kristallnatten – fri från judar

Eventet i Uppsala möter kritik för att beskrivningen är fri från judar. Foto: Faksimil Facebook / Twitter
  • Fredag 6 Nov 2015 2015-11-06
E-post 39

UPPSALA Ett Facebookevent med titel ”Till minnet av Kristallnatten” möter hård kritik i sociala medier. I beskrivningen av eventet, som alltså handlar om Kristallnatten, nämndes inte judar en enda gång. ”Vad är ’Uppsalabor mot rasism’ för jävla skåp som arrangerar demo till minne av Kristallnatten och noga undviker att nämna vilka offren var?”, skriver en kritiker på Twitter.

Natten mellan den 9 och 19 november 1938 utsattes judar i Tyskland för våldsamma progromer, en händelse som är känd som Kristallnatten. I Uppsala arrangeras ett event till minne av Kristallnatten av organisationen ”Uppsalabor mot rasism”. På sin Facebooksida beskriver de sig själva som antirasister.

”UMR är en självständig, demokratisk och anti-rasistisk förening som är partipolitiskt och religiöst obunden. Vi verkar i Uppsala med omnejd”, skriver de om sig själva.

Beskrev Kristallnatten utan att nämna judar en enda gång

Uppsalabor mot rasism har skapat ett Facebookevent med titel ”Till minnet av Kristallnatten” som äger rum den 9 november på Vaksala torg i Uppsala. Men i beskrivningen av eventet valde man att inte någonstans nämna att det var judar som drabbades av pogromerna i Tyskland. Likaså används ordet ”tempel” istället för ”synagoga” i eventets beskrivning.

”Under kvällen mellan den nionde och tionde november dödades 91 människor, 30000 människor sändes till koncentrationsläger och 1000 tempel förstördes över hela Tyskland och Österrike”, står att läsa i eventets beskrivning.

I sociala medier mötte Facebookeventet stor kritik för att inte någonstans nämna judar och att använda den neutrala termen ”tempel” istället för ”synagoga”. Kolumnisten Johannes Forssberg är en som reagerat.

Ändrade beskrivningen efter kritik

På fredagseftermiddagen kontrollerar Nyheter Idag åter beskrivningen av eventet. Då har beskrivningen ändrats något och på ett ställe finner vi att de nämner att judar var den folkgrupp som drabbades av pogromerna under Kristallnatten.

Under torsdagen berättade Nyheter Idag att det planeras en liknande manifestation i Umeå. I den manifestationen blev aldrig den lokala judiska föreningen inbjuden, något som arrangören förklarar med att det kan uppstå en ovälkommen situation för judar. Vid tidigare arrangemang har någon haft med sig plakat där Israels flagga likställs med nazism, berättar lokaltidningen Totalt Umeå.

I eventet för manifestationen i Uppsala förekom en hel del kritiska kommentarer under torsdagen. En användare menade att kritikstormen inte beror på att man utelämnat judar i beskrivningen av Kristallnatten, utan att det beror på att Nyheter Idag uppmärksammat vad som sker i Umeå.

”Wow! En hel storm av inlägg på samma tema, av helt olika personer, som bara råkar komma samma dag allihopa. Hade jag varit konspiratoriskt lagd hade jag satt det i samband med [länk till Nyheter Idags artikel, reds. anm.] men det är förmodlingen rent och skärt sammanträffande”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag