Ännu en osanning från Svensson-Smith (Mp) om tågskandalen

Trafikutskottets ordförande Karin Svensson-Smith (Mp) fortsätter slira på sanningen. Bilden är ett montage. Foto: riksdagen.se samt Wikimedia Commons
  • Lördag 3 okt 2015 2015-10-03
E-post 289

STOCKHOLM Efter att det stod klart att Karin Svensson-Smith farit med osanning om att en kinesisk aktör lämnat offert på att bygga höghastighetståg har skandalen varit ett faktum. Men när Svensson-Smith ursäktar sig kommer ännu en lögn. – Däremot finns det en intresseanmälan med kostnadsförslag och genomförandeplan, säger Svensson-Smith trots att det inte är sant.

Det var i slutet av augusti som SVT okritiskt återgav uppgifter om att en kinesisk aktör har lämnat offert på att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige. Det var ordföranden i riksdagens trafikutskott Karin Svensson-Smith (MP) som berättade om den sensationella nyheten.

Senare har det visat sig vara falska uppgifter och när Svensson-Smith har blivit ombedd att visa upp nämnda offert hette det att hon slängt den i papperskorgen. Senare har hon pudlat och förklarat att det var en ”intresseanmälan”.

– Ordet offert är fel, jag ångrar att jag använde det ordet. Däremot finns det en intresseanmälan med kostnadsförslag och genomförandeplan, har Svensson-Smith sagt till TT enligt Dagens Industri.

Påståendet om ”intresseanmälan” är också falskt

När Nyheter Idag granskar den förklaring Svensson-Smith ger finner vi att även den är falsk. Det dokument som Svensson-Smith refererar till, som hon alltså säger sig ha kastat i papperskorgen, kommer ursprungligen från järnvägskonsulten Per Corshammar.

Journalisten Ulf Kristoffersson hos TV4 har tagit del av dokumentet från Corshammar och publicerar det på sin blogg. När vi granskar innehållet finns ingenting som tyder på att det är en intresseanmälan utan snarare en form av dokument för lobbying. I slutet av dokumentet, under rubriken ”Slutsats”, argumenteras starkt för den kinesiska lösningen för höghastighetståg.

”Byggnation av höghastighetsbanor på landskapsbroar sänker betydligt statens ekonomiska risker till en mycket låg nivå. Det säkerställer 5 gånger snabbare utbyggnad än konventionella banor vilket innebär att en höghastighetsbana i Sverige kan byggas på 5 år till fast kostnad av globala aktörer, vilket innebär att banan öppnar 2025. Det innebär betydande tidigareläggning av inkomster från trafik på höghastighetsbanan med minst 10 år vilket radikalt sänker totalkostnaden för projektet”, står att läsa i slutet på dokumentet.

Även sista raden skvallrar om att dokumentet har till syfte att påverka beslutsprocesser inför en kommande upphandling.

”Ett statligt bolag vars uppgift är att handla upp hela höghastighetsprojektet på den globala marknaden är bästa lösning för att åstadkomma en kostnadseffektiv infrastruktur”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag