Ännu en riksdagsledamot i SD åtalas för brott – Denna gång grov förskringring

Forsberg (t.v) är åtalad för brott. Hans partiledare (t.h) kräver hårdare straff för brottslingar. Foto: riksdagen.se samt Nyheter Idag
  • Torsdag 23 feb 2017 2017-02-23
E-post 20

STOCKHOLM SD-toppen Anders Forsberg åtalas för grov förskingring. Det meddelar ekobrottsmyndigheten på torsdagen. Totalt ska han olovligen fört över 1,1 miljoner kronor från ett partidistrikt till det egna företaget för att täcka upp likviditetsproblem. Pengarna är återbetalda och han berättar själv att han gjort fel och att agerandet är ”direkt förkastligt”, i ett sms till Aftonbladet.

Problemen med brottsåtalade politiker i Sverigedemokraterna fortsätter. Under torsdagen meddelar Ekobrottsmyndigheten på sin hemsida att de väcker åtal om grov förskingring mot en riksdagsledamot i Sverigedemokraterna. Politikern som nu står åtalad är Anders Forsberg som enligt åtalet fört över 1,1 miljoner kronor från SD-distriktet i Skaraborg till sitt eget företag.

– Brotten är grova med hänsyn till att den åtalade missbrukat en förtroendefull ställning, att han använt sig av vilseledande bokföring, att gärningarna avsett betydande värde och att de utövats systematiskt över tid, säger vice chefsåklagare Henric Fagher i ett pressmeddelande.

Forsberg: ”Medveten om att jag gjort fel”

Tidningen Aftonbladet har varit i kontakt med Anders Forsberg och han skriver i ett sms att ”mitt agerande har varit direkt förkastligt och jag är medveten om att jag gjort fel i sak och brustit i förtroende”. Tidningen rapporterar att Forsberg fört över pengarna för att täcka upp likviditetsproblem i sitt egna företag.

Pengarna, som förts över till det privata bolaget, ska vara återbetalda till partiets distrikt i Skaraborg. Forsberg nekar till anklagelserna om förskingring men erkänner olovligt förfogande, enligt Aftonbladet.

Tidigare har Nyheter Idag rapporterat om turerna runt SD-toppen Kent Ekeroth som nu står åtalad för ringa misshandel efter ett bråk i en krogkö på Stureplan i Stockholm förra året.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag