Ännu en volontär på Bråvalla pekas ut för sexofredande – Polisen hittar ingen anmälan

  • Lördag 1 jul 2017 2017-07-01
E-post 4297

NORRKÖPING En av Bråvallas egna volontärer gav sig på en tjej och försökte slita med henne till ett tält. När hennes vänner ingrep uppstod tumult där Tim Billström, 22, ingrep. Han berättar att han även har en bild på den kille som gav sig på hans kompis. – Gärningsmännen är Bråvallas egna volontärer, säger han till Nyheter Idag.

Det började med att tjej som är  i 20-årsåldern skulle göra ett ärende där man kan ladda mobiltelefoner inne på festivalen. Klockan var någonstans mellan klockan 3 och 4 på lördagsmorgonen. Tältet hon bor i ligger ungefär 50 meter ifrån. Det berättar Tim Billström, 22 år, för Nyheter Idag. Han är kompis med tjejen och bor i samma tält som henne på festivalen.

– Hon stod och pratade med dom som är i det där lilla ståndet. Sen kommer en kille som närmade sig henne, han sa att hon skulle följa med till hans tält ikväll. När hon säger ifrån blir han aggressiv och tar tag i hennes arm.

Tim förklarar att killen, som är volontär på Bråvalla, först försökte slita med sig tjejen, men hon spelade med och föreslog istället att de skulle gå till hennes tält. I det tältet satt Tim och hans kompisar.

– När hon öppnar tältet hör jag en kille som säger ”du är ju inte alls själv”, typ med somalisk brytning. Sen ropade tjejen på hjälp och vi sprang efter honom. Min bror bara flög upp ur tältet och sprang efter honom.

Utanför tältet uppstod tumult och en del knuffande. Killens volontärkompisar kom också till platsen, berättar Tim. Han beskriver alla volontärer som ”gärningsmän”. En av volontärerna ska enligt Tim ha slagit någon i huvudet med en campingstol. Under tumultet påstår sig en av de här volontärerna har fått en mobiltelefon stulen.

– I morse fick jag en bild via snapchat från tjejen. Då stod alla utanför tältet och hade på sig sådana här Bråvalla-t-shirts. De började jiddra om en telefon som hade försvunnit. De hävdade att jag hade tagit telefonen, men jag går ju på kryckor.

På bilden syns den kille som försökte slita med sig tjejen. Nu står han precis utanför samma tält igen vid halv tolv-tiden på lördagsförmiddagen. Även vänner till honom syns. Tjejen har skrivit ”hjälp” i en kommentar till bilden, som skickades till bland annat Tim. Återigen blev det bråk och de här killarna, med Bråvallas egna volontärkläder, krävde att en mobiltelefon skulle återlämnas.

Bilden med volontärerna har publicerats på Facebook och fått stor spridning. I anslutning till bilden berättar Tim i korthet om vad som hänt, att en av volontärerna förgripit sig på hans tjejkompis. Han säger även till Nyheter Idag att han och tjejen berättat detta för poliser på plats någon gång vid halv fyra tiden på lördagsmorgonen.

När Nyheter Idag talar med polisens presstalesman Hans Lippens hittar han ingen anmälan eller annan information som stämmer in på Tims berättelse. Nyheter Idag har dubbelkollat med Tim Billström och han står på sig om att både han och tjejen berättade vad som hade hänt för polisen.

– Det är möjligt att de varit där och pratat med honom men inte vidtagit någon åtgärd för att man bedömt att det inte behövs, isåfall, säger Lippens.

Tidigare har medier rapporterat problem med volontärer på festivalen. En volontär har blivit avskedad sedan han kroppsvisiterat tjejer på ett sätt som kan vara sexuellt ofredande. Fram till och med fredagen arbetar polisen med totalt 11 fall av sexuellt ofredande kopplat till Bråvallafestivalen. Under lördagen meddelar festivalarrangören FKP Scorpio att de kommer ställa in festivalen nästa år för att markera mot sexbrotten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag