Anställd filmade när naken man gav sig på granne på demensboende

Genrebild. Foto: Pixabay
  • Fredag 28 jul 2023 2023-07-28
E-post

En medarbetare har stängts av från sitt arbete på ett demensboende. Detta efter att denne gömde sig och filmade när en halvnaken boende gav sig på sin granne istället för att ingripa, rapporterar SVT Nyheter.

En kväll i maj i år hörde personal på ett demensboende i Linköpings kommun hur en kvinna ropade på hjälp från sin säng. Anledningen var att manlig granne på boendet hade kommit in på kvinnans rum, där han börjat ta av sig kläderna.

Men istället för att hjälpa kvinnan och leda den dementa mannen ut ur rummet gömde sig en ur personalen bakom en vägg och filmade händelsen.

Det 18 sekunder långt filmklippet som filmades avslutas med att den demente mannen, naken från midjan och ned, står på alla fyra över kvinnan i sängen, enligt den Lex Sarah-anmälan som boendet har gjort.

– Det här är en väldigt ovanlig situation. Det här är ingenting som vi har varit med om tidigare. Det som är viktigt att veta är att det här gäller en enskild medarbetare, som just vid den här allvarliga händelsen brustit i sitt omdöme. Sedan är det djupt beklagligt att de här vårdtagarna har fått genomlida det här, säger Sofia Sjöholm, avdelningschef Linköping kommun, till SVT.

Den som filmade händelsen har blivit avstängd från arbetet.

Läs även: Kvinna på äldreboende blev utan mat – personalen talade inte svenska

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag