Anställda på kyrkogårdarna i Malmö tvingas utbilda sig för att hantera beväpnade gäster

Bodarps kyrka. Foto: Flickr/Maria Eklind
  • Söndag 8 okt 2017 2017-10-08
E-post

MALMÖ Nu tvingas kyrkorna i Malmö utbilda sina anställda i hur man hanterar beväpnade och hotfulla gäster, något som ökat i takt med att de kriminella skjuter ihjäl varandra. 

I Malmö har det blivit allt vanligare med gäster som både bär vapen och är iförda skottsäkra västar. Det uppger SVT Skåne.

Detta har nu tvingat kyrkorna till att utbilda kyrkogårdspersonalen i hur man hanterar de beväpnade gästerna. Kyrkogårdsförvaltningen upphandlar just nu en utbildning för 230 anställda.

Flera kyrkoanställda vittnar om en hotfull stämning, liknande den som sjukhuspersonal tvingas utstå när de kriminella och dess anhöriga beter sig våldsamt och hotfullt på sjukhusen.

LÄS ÄVEN: Dödshot tvingar barnmorskor att bära överfallslarm på BB

Det är när de kriminella mördar varandra som deras vänner och släktingar anländer till sjukhus och sedermera även begravningar. Flera gäster som kommer till kyrkogårdarna bär vapen helt öppet.

– En del bär vapen synligt, vi ser också skottsäkra västar. För våra anställda känns det hotfullt att ha vapen i sin direkta närhet, berättar Sven- Erik Aspeklev, kyrkogårdschef till SVT Skåne.

Det rådet som personalen fått från sina chefer är att hålla sig undan de begravningar där gästerna är beväpnade, detta för att inte riskera personalens säkerhet.

Sven-Erik Aspeklev beklagar morden och uppskattar antalet beväpnade begravningar till en handfull. Han önskar att kyrkogården skulle få förbli ”en plats för stillhet, en fredad plats”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag