Antalet väljare som vill se en Moderatledd regering ökar – Annie Lööf tappar stöd

Ulf Kristersson (M). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 Dec 2017 2017-12-04
E-post 471

STOCKHOLM Stödet för en alliansregering efter valet 2018 har ökat kraftigt sedan Moderaternas partiledarskifte. Idag tar Ulf Kristersson hem stödet från de flesta alliansväljare och Annie Lööf har kraftigt tappat stöd som statsministerkandidat de senaste tre månaderna.

Enligt en ny undersökning från DN/Ipsos har antalet väljare som tror på en alliansledd regeringen fördubblats sen moderaternas partiledarskifte. Sedan Moderaterna bytte partiledare från Anna Kinberg Batra till Ulf Kristersson vid deras arbetsstämma den 1 oktober har stödet i opinionen ökat kraftigt.

Andelen av alliansväljarna som tror på en Moderatledd regeringen efter valet 2018 har nu ökat från 29 procent till 61 procent av alliansväljarna. Andelen alliansväljare som vill se att alliansen leds av Moderaterna har även ökat från 17 procent i augusti till 48 procent nu i december.

En person vars stöd har minskat är Centerledaren Annie Lööf. Allt färre alliansväljare vill se att hon leder alliansen. På endast tre månader har mängden alliansväljare som vill att Lööf ska leda alliansen minskat från 44 till 28 procent.

– Ulf Kristersson är återigen alliansens självklara statsministerkandidat. Han har återställt det som egentligen är normalläget, att ledaren för det största partiet aspirerar på den posten, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos till DN.

Innan Anna Kinberg Batra avgick var det endast 6 procent av den svenska befolkningen som ville se henne som statsminister och Annie Lööfs stöd till statsministerposten var nästan tre gånger så starkt. Idag med Ulf Kristersson är det nästan 20 procent av väljarna som vill se Kristersson som statsminister.

Den partiledare som idag erhåller starkast stöd för statsministerposten är Stefan Löfven. 27 procent av väljarkåren vill fortsatt se att Löfven leder Sverige efter valet 2018.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag