Antirasistisk satsning kritiseras för fel hudfärg: ”Vitt projekt”

Göteborgs Universitet. Foto: Wikipedia Commons
  • Söndag 14 jun 2015 2015-06-14
E-post 198

GÖTEBORG I en debattartikel i Göteborgsposten kritiseras satsningen på ett nytt nationellt kunskaps- och resurscentrum mot rasism, då de som rekryterats för satsningen har fel hudfärg. ”Nationellt kunskaps- och resurscentrum mot rasism framstår som ett vitt projekt”, skriver debattörerna.

Tidningen Göteborgsposten publicerar på söndagen en debattartikel från en rad debattörer med bakgrund inom genusvetenskap och socialt arbete. Även en person som är lektor i teaterstudier samt en forskare i engelska har signerat artikeln som kritiserar ett nytt nationellt kunskaps- och resurscentrum mot rasism som ska etableras på Göteborgs Universitet.

Kritiken: ”Vitt projekt”

Den huvudsakliga kritiken som debattörerna framför bygger på att ”de som ska utveckla ett nytt nationellt kunskaps- och resurscentrum mot rasism kan alla definieras som vita”. Detta menar man är ett problem och debattartikeln illustreras med en teckning där en färgad person står utanför den vita gemenskapen.

”Nationellt kunskaps- och resurscentrum mot rasism framstår som ett vitt projekt i det att bakomliggande maktstrukturer inte problematiseras och utmanas”, fortsätter debattörerna.

Möter kritik för sin debattartikel

Resonemangen i debattartikeln möter både ris och ros i sociala medier. En kritiker ”finner det märkligt att man kritiserar hudfärgen på de som arbetar på centrum mot rasism”. Även statsvetaren Andreas Johansson Heinö är kritisk på Twitter. Han menar att det som framförs av debattörerna är ”ren och skär idioti”.

Men alla ser inte ut att vara kritiska till resonemanget om hudfärg i debattartikeln. Den antirasistiska forskaren och aktivisten Tobias Hübinette förefaller i vart fall inte vara kritisk till andemeningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag