Antisemitisk mördare slipper straff för att han rökte cannabis

Foto: Flickr
  • Torsdag 18 jul 2019 2019-07-18
E-post 166

PARIS En domare har beslutat att Kobili Traoré, som mördade en pensionerad judisk läkare medan han reciterade koranen, inte ska åtalas eftersom han rökte cannabis innan dådet. Tidigare vägrade franska myndigheter beteckna dådet som ett antisemitiskt hatbrott. 

År 2017 mördades Sarah Attal-Halimi, 65, en pensionerad judisk läkare och trebarnsmor, av den muslimska migranten Kobili Traoré från Mali, i stadsdelen Belleville i Paris.

Enligt vittnen ska Traoré ha reciterat koranverser medan han misshandlade Attal-Halimi, för att sedan kasta ut henne genom ett fönster från hennes lägenhet på tredje våningen.

Traoré, som var en langare och drogmissbrukare, hävdade sinnessjukdom och har varit inlåst på psykiatrisk avdelning sedan dess.

Franska myndigheter ville först inte beteckna mordet som ett antisemitiskt hatbrott, vilket ledde till en intensiv debatt i Frankrike. Bland annat anklagades de franska myndigheterna för mörkläggning, på grund av hur man agerat i detta men även liknande fall.

Läs även: ”De flesta antisemiter i Frankrike är från Mellanöstern och från nordafrikanska länder”

Nu kan mördaren undkomma sitt straff på grund av att han rökte cannabis, rapporterar Times of Israel.

En fransk domare, som har till uppgift att avgöra om åtal kan väckas i olika fall, har beslutat att Traoré på grund av sitt intag av cannabis inte var vid sina sinnens fulla bruk och därför inte kan åtalas.

Francis Khalifat, president för en paraplygrupp av judiska organisationer, kallar domslutet för ”inte förvånande men knappast berättigat”, och sade att hans grupp och andra kommer överklaga beslutet för att se till att Traoré ska åtalas.

Om beslutet står fast kommer Traoré få psykiatrisk vård, tvingas gå på drogrehabiliterings-program eller till och med släppas fri, enligt Times of Israel.

I juni rekommenderade en av regeringen tillsatt expertgrupp att Frankrike legaliserar cannabis. Genom att sälja cannabis i statliga butiker hoppas man kunna slå under benen för den organiserade brottsligheten och få bättre kontroll så att drogen inte säljs till minderåriga.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag