Äntligen är Sveriges bästa ordvitsar samlade

Ordvits och illustration av Jakob Bergman
  • Lördag 29 aug 2015 2015-08-29
E-post 33

SVERIGE På torsdagen släpptes den bok vi alla väntat på, och den föll i golvet. Jag pratar förstås om Sverige bästa ordvitsar vars utgivning firades på Bio Rio med uppträdanden av några av Sveriges främsta ordvitsare. Nyheter Idag var på plats då resultatet av sex år av SM i ordvits äntligen såg dagens ljus i bokform.

SM i ordvits arrangerades för första gången 2010 på initiativ av Isak Jansson från humorgruppen Mitt i smeten och blev snabbt en av de för stockholmarna mest uppskattade händelserna i mars månad. Tävlingen expanderade 2012 och sedan dess har deltävlingar kunnat avnjutas även i Malmö och Göteborg. Och nu har några av de bästa ordvitsarna samlats i Sveriges bästa ordvitsar, utgiven på Känguru.

”Jag tyckte att jag hörde operamusik när jag gick in här. Det måste ha varit dörr-Carmen.” (Erik Artur)

Ordvitsar ses ofta som en lägre form av humor, och SM i ordvits har också som slogan ”Sveriges tröttaste tävling”. Reaktionerna bland publiken vid boksläppet var också en blandning av skratt och trötta suckar.  Vissa ordvitsar är geniala, andra är så dåliga att det slår över till skratt över den avgrundsnivå som lyckats uppnås. Eller nednås, kanske.

”Förlåt, men är Chris O’Neill en Madde-fucker?” (Robin Israelsson)

Redaktörer till Sveriges bästa ordvitsar är den mångårige tävlingsledaren Isak Jansson och Pontus Strömbaek. Vid boksläppet agerade den senare programledare för världens första Ordvits-jeopardy, vilket var en tävling lika absurd som man kan tänka sig, och ackompanjerades av kazoomusik. Priset var en brödrost som visade sig tillhöra en av de tävlande, Thomas Eriksson. Han uppvisade viss bestörtning när han upptäckte att det var hans egen egendom som stod på spel, men sådant kan tydligen hända när man lämnar sina ägodelar hos någon annan. Han gjorde sitt bästa för att vinna tillbaka den, men segern plockades hem av David Sundin efter en rafflande finalrunda.

”Jag är bäst i hela stan på analsex! Mja, då är jag ändå en tight tvåa.” (Elinor Svensson)

Boken är som man kan förvänta sig en blandning av högt och lågt. För ordvitsälskaren är den förstås ett måste. För alla andra, nja.

Själv skrattade jag gott flera gånger på tunnelbanan hem. Några tittade konstigt på mig.

NYTT ORD: Därulv

Uttryck som används när man äntligen lokaliserat sin varulv.

Exempel: Var fan är min varulv? Ah, därulv! (David Sundin)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag