AP: Minst 400 IS-terrorister i Europa

Foto: Wikipedia
  • Torsdag 24 mar 2016 2016-03-24
E-post 147

EUROPA Enligt nyhetsbyrån AP skall det finnas 400 till 600 IS-terrorister i Europa, redo att slå till. De anses vara betydligt bättre tränade än tidigare islamistiska terrorister.

Associated Press har talat med ett flertal centralt placerade men ej namngivna terrorismexperter och kommit fram till att det kan finnas 400 till 600 IS-terrorister i Europa. De anses vara organiserade i självständiga celler, som i Paris och Bryssel.

AP:s källor uppger att träningen av terrorister som sänds till Europa har blivit mer omfattande. Utbildning i bland annat stridstaktik, sprängteknik, övervakning och kontraspionage sker under betydligt längre perioder än tidigare.

Enligt samma källor finns träningsläger för terrorister i Syrien, Libyen och på flera platser i Nordafrika.

En slutsats från myndigheternas sida är att IS-terroristernas taktik inte längre tycks vara att döda så många som möjligt, utan att istället genomföra så många angrepp som möjligt. Detta för att orsaka maximal påfrestning för ordningsmakten.

Nytt är också att terroristerna använder sig av sprängmedel som de tillverkar själva av vardagliga hushållskemikalier, som TATP. Sådana sprängämnen är mycket instabila och svåra att hantera.

Samtidigt meddelar turkiska myndigheter att en av självmordsbombarna i Bryssel, Ibrahim El Bakraoui, greps och deporterades till Nederländerna förra sommaren. Turkiet skall ha varnat så väl Nederländerna som Belgien för att han var en stridande terrorist. Inget av de två länderna ansåg sig dock ha funnit tillräckliga bevis för detta.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag