”Apgudens vita stad” – myten som blev verklighet i flera medier

Apguden funderar på hur han blev inblandad i den här soppan. Montage: Nyheter Idag
  • Onsdag 13 jan 2016 2016-01-13
E-post 1

HONDURAS Självaste presidenten, Juan Orlando Hernández, lät på fredagen meddela att en grupp arkeologer var på väg till Ciudad Blanco, Den vita staden. Även känd som Apgudens vita stad skall denna plats vara ”mytisk” på något sätt. Att det hela var ett utspel för att gagna turistnäringen gick emellertid många medier förbi, inklusive Dagens Nyheter, som okritiskt spred vidare uppgifter som bara kan kallas hittepå.

Den så kallade myten om Apgudens vita stad tar sin början i brev skrivna av conquistadorerna  Hernán Cortes och Cristóbal de Pedraza som beskrev en stad där de finare invånarna drack ur muggar av guld. Men ingenstans kallades denna stad för den vita staden, och ingenstans nämndes någon apgud.

Härifrån måste vi hoppa ända till 1900-talet innan saken kommer på tal igen. I tidningen Journal de la Société des Américanistes rapporterades 1927 om hur en gummiplantagearbetare sade sig ha funnit ruiner av vita byggnader någon gång mellan 1900 och 1910. I samma artikel påpekades att indianerna i området sade att det bara var nys.

Så kom 1929 då ett antal flygningar företogs över området för att kartlägga det. En av dessa flygare var svenskättlingen Charles Lindbergh. Inte förrän nästan 30 år senare, 1958, påstods att han hade upptäckt ruinerna av Den vita staden, men det finns ingen evidens för att detta skulle ha skett.

Den påstådda apguden gjorde sitt intåg 1939, ett påfund av några amerikanska äventyrare, och sammanflätades snart med historien om den vita staden.

När DN påstår att Apgudens vita stad är något som ”trollbundit äventyrare i hundratals år” och andra dumheter ägnar de sig helt enkelt åt den lataste formen av journalistik: att okritiskt återge uppgifter utan att bry sig om att kontrollera dem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag