Är affärsidén rentav att hjälpa högerextremisterna?

Jonathan Leman på tidskriften Expo. Foto: David Lagerlöf / Pressbild
  • Lördag 2 nov 2019 2019-11-02
E-post 355

BLOGG Att överdriva någons betydelse eller farlighet är i sig ett sätt att låta motståndaren bli än mer viktig och relevant. När SVT använder ”vit makt”-begreppet för att beskriva ett gäng konspiratoriska foliehattsgubbar gynnar det extremhögern.

Det finns såklart en lockelse bland journalister att kraftigt överdriva hemskheten i Youtube-kanalen SwebbTV. Östling har tidigare hamnat i onåd när han ifrågasatte vad man får för skattepengarna, en frågeställning som tydligen inte ska ställas obestraffad.

Men nu kom en ny överraskning. Att Östling ställde upp på intervju i SwebbTV förvånade även mig något. SwebbTV är en Youtube-kanal som låter i princip vem som helst sitta och gagga på om sin hjärtas mening.

Det diskuteras foliehattsteorier om 5G med inbjudna gäster. En annan teori som dryftats i kanalen är att Olof Palme i själva verket smugglades ut ur Sverige på grund av sjukdomen HIV. Lägg därtill gäster med bakgrund inom den högerextrema floran, en del från öppet nationalsocialistiska läger.

Det finns ingen tydlig ideologisk riktning med SwebbTV mer än att hålla öppet för nästan precis allt som mer seriösa publikationer väljer bort. Detta blandas förstås med mer oskyldiga och normala inslag, t ex Bensinupproret.

Av ovan skäl är det inte helt enkelt att sätta en etikett på SwebbTV. Det närmaste jag kan jämföra med är gubbarna i fikapausen på valfritt ABF-möte som diskuterar världsproblem. Det kan skena ordentligt med galenskaper. Av samma skäl är jag djupt kritisk till att använda ”vit makt”-begreppet om denna kanal – det är ett begrepp vi bör reservera för de mest otäcka grupperingarna.

I vår rapportering om turerna runt Östling och Swebb-tv har vi använt samma linje som med allt annat. Vi undviker öppet ledande frågor eller illa dold moralism om vem som är god eller ond. Något slags förtroende måste man våga ha för sina läsare.

Däremot redovisar vi tokigheter som förekommer i programmen. Vi redovisar att de säljer en bok om den identitära rörelsen av en författare med bakgrund i nazismen. Vi visar att det finns legitima frågetecken med vad de sysslar med – detta utan att skriva läsaren på näsan.

Men Jonathan Leman på tidskriften Expo har bestämt sig för något annat. På Twitter påstår han att vi tar SwebbTV i försvar och att vi ”skänker legitimitet åt kanalen”. Detta för att vi låter SwebbTV själva få kommentera anklagelserna emot dem i vår artikel.

Att vi redovisar en koppling mellan den identitära rörelsen och nazism översätts i Lemans huvud till att ”bilden Nyheter Idag ger är att den identitära strömningen i sig själv är oproblematisk eller okontroversiell” och att ”det är allvarligt”.

Med det magiska tänkandet kan precis vem som helst vara en potentiell högerextremist. Kanske är det just det som är Expos affärsidé?

De enda som gynnas är högerextremisterna själva.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag