Är det i år det går åt helvete?

Vänsterautonoma i konfrontation med polisen. Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 2 jan 2015 2015-01-02
E-post

LEDARE Samtidigt som en rad organisationer och föreningar protesterar mot moskébränder planeras demonstrationer mot muslimer på annat håll. Sverige kan vara på väg in i en politisk polarisering som lätt kan gå överstyr. Kanske borde folk lugna sig en aning?

Under dagen pågick en demonstration mot moskébränder där udden var riktad mot främst Sverigedemokraterna. Det är främst tre nyhetshändelser jag noterat som ligger till grund för dessa protester. Eskilstuna, Eslöv och Uppsala, varav Eskilstuna i skrivande stund ser ut att vara en olyckshändelse, samtidigt som det i Eslöv och Uppsala pekar på att en okänd gärningsman med flit försökt tända eld.

Otaliga är de debattörer som envist hävdar att det är Sverigedemokraternas fel att två moskéer blivit attackerade. Det kan förvisso inte uteslutas att en bondraggare med volvokeps och epa-traktor farit förbi i Eslöv för att visa vad denne tycker om Islam. Likadant kan det vara i Uppsala. Men att peka ut ett visst politiskt parti och lägga all skuld där kan vara farligt. Att dra igång massiva protester, samtidigt som det brinner bilar och skolor och gud vet vad i princip varje vecka, blir lite ihåligt på något sätt. Det är ganska många som upplever ett hyckleri när bilar brinner och poliser attackeras i invandrartäta områden utan några större protester samtidigt som uppslutningen från samhället är total i fördömandet av moskéattacker.

På samma sätt har vi ett problem i andra änden. Nu planeras något som heter PEGIDA att dra igång även i Sverige, skriver Sverigedemokraternas nya nättidning Samtiden. Det är en slags demonstrationer mot islam som har sin början i Tyskland. Jag har inte riktigt fått kläm på vad PEGIDA är, men av det jag sett och läst förefaller det vara förhållandevis städade protester ändå. Men det är inte det som är poängen. Oavsett hur fredliga och städade sådana protester må vara kommer det obönhörligen tolkas av en del som islamofobi, rasism och gud vet vad.

Jag tror att PEGIDA skulle kunna växa snabbt i Sverige. Förutsättningarna finns. Jag tror att motdemonstrationer mot PEGIDA i så fall kommer att komma som ett brev på posten. Lägg på senaste månadernas debatt om integration och invandring så förstår du att PEGIDA kan bli något annat än när Isak Nygren och närmast sörjande skulle leka tuffa grabbar med ”Swedish Defence League”, SDL. Det saknas i vart fall inte megafoner och röster för att elda på denna gruppen, lika lite som det saknas megafoner och röster för att elda på muslimer som uppfattar samhället som hatiskt emot dem.

Mediedramaturgin finns där. Likaså förutsättningarna. Med två polariserade grupper som var för sig legitimerar protester mot den andre, kan det snabbt bli riksnyheter av sämre slag. Jag tror tyvärr vi kan vara på väg dit och då har vi inte en liten grupp Sverigedemokrater som polisen behöver skydda mot tusentals från det rödsvarta blocket. Det skulle likväl kunna bli åt det andra hållet.

Det kanske vore idé att lugna ner stämningen runt moskébränderna och inte måla fan på väggen? Kanske borde de som vill dra igång PEGIDA fundera på vad de vill demonstrera emot och hur detta ska gå till? Vilka signaler man vill skicka?

Jag tror det är farligt om en liten klick invandrare som beter sig illa, eller muslimer om man så vill, ska representera alla invandrare eller muslimer. Det ger en falsk bild. På samma sätt tror jag det är farligt om en enskild idiot som försöker tända eld på moskéer ska representera Sveriges tredje största parti, eller invandringskritiker i allmänhet.

Det kan snabbt gå åt helvete och jag hoppas att jag inte ska behöva sätta allt för jävliga rubriker det här året. Inte om detta iallafall.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag