”Är det inte så att du hycklar, Anna Kinberg Batra?”

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra. Foto: Chang Frick / Nyheter Idag
  • Fredag 14 aug 2015 2015-08-14
E-post 281

KRÖNIKA Här kommer en något modifierad intervju med Anna Kinberg Batra (m) om besöket i ett italienskt flyktingläger. Denna intervju har aldrig ägt rum och kommer sannolikt inte heller att äga rum i framtiden. I vart fall inte i Sveriges Television.

Anna Kinberg Batra var i SVT:s morgonstudio den 12 augusti 2015. Hon var nyligen hemkommen från ett flyktingläger i Italien, där hon gjort studiebesök. Intervjun har uppmärksammats på grund av dess meningslöshet och all intetsägande svada.

Här kommer intervjun med Anna Kinberg Batra som du aldrig kommer att få höra.

– – –

Reportern: ”Välkommen Anna Kinberg Batra till SVT Gomorron.”

AKB: ”Tack.”

Reportern: ”Du har ju varit på studiebesök i Italien för att se mottagandet av asylsökande och ekonomiska migranter på plats. Vilka är dina intryck?”

AKB: ”Det är naturligtvis väldigt gripande, man går inte oberörd därifrån. När jag var där anlände t ex en tvååring utan sina föräldrar. Sådant bär man med sig.”

Reportern: ”Vad kan Sverige göra för att förbättra situationen?”

AKB: ”Sverige gör redan mycket. Vi tar ett stort ansvar för människors rätt att söka asyl. Men vi är också på plats med fartyg och räddar liv. Sedan ska man komma ihåg att detta handlar om organiserad flyktingsmuggling, som ju drivs av kriminella ligor som tvingar ut dessa människor på små farkoster som vi inte ens skulle kalla för båtar. Det är fruktansvärt. Vi måste alla i EU hjälpas åt att bekämpa denna verksamhet.

Reportern: ”Vill du att asylsökande ska kunna göra sina ansökningar i eller i närheten av sina hemländer, t ex på Svenska ambassader och konsulat?”

AKB (OBS! Autentiskt citat ur SVT-intervjun som svar på liknande fråga): ”Jag vill vara tydlig med att det viktigaste nu, det är att det EU-system vi har…att kommer man hit och söker asyl…det systemet måste fungera rättssäkert och effektivt. Man har rätt att få sin asylsak prövad, och då måste man ju t ex se till att människor kan identifiera sig och lämna fingeravtryck – det fungerar ju inte tillräckligt väl, det är många som inte gör…och se till att den som har lagliga rättigheter också kan tas om hand, annars kan man ju inte skydda dom som behöver vår hjälp, och det är snarare tillämpningen av det regelverk vi har som behöver bli bättre.”

Reportern tar en klunk sodavatten, väntar några sekunder, tar ett djupt andetag, varpå intervjun tar följande vändning:

Reportern: ”Kommer man hit och söker asyl, sa du. Är det inte så att man i praktiken inte kan komma hit och söka asyl utan att passera gränsen illegalt?”

AKB: ”Jag vill vara tydlig med att vi nu tillsammans i EU måste hitta en gemensam lösning p…”

Reportern: ”Vänta, nu vill jag vara tydlig med att det tycks vara just så – att man måste smugglas in i Schengen-området för att kunna söka asyl. Men du sa nyss att du vill bekämpa smugglingen. Innebär inte det att du säger att EU och Sverige ska försöka minska antalet människor som lyckas söka asyl?”

AKB: ”Nu handlar det ju inte om det, utan det handlar om att vi står för öppenhet, och att vi vill ha ett samarbete med andra länder som inte tar samma ansvar som Sverige, som t ex Ungern, som ska bygga ett stängsel, och det är ju oansv…”

Reportern: ”Men är det inte just vad du själv förordar – ett stängsel, fast i form av polis och militär som hindrar folk att söka asyl i Schengen och komma till Tyskland och Sverige? Skulle man inte rentav kunna säga att den svenska asylpolitiken för närvarande bygger på att människor inte så lätt kan komma hit, för att inte totalt kaos ska uppstå på kort tid, med 100 000-tals asylsökande som får permanent uppehållstillstånd varje år?”

AKB: ”Eh…min kommentar till det är att vi måste tillämpa vårt regelverk på ett rättssäkert sätt och d…”

Reportern: ”Ja, vi har hört dig säga liknande saker ett antal gånger nu. Men förtjänar inte väljarna ett svar på min fråga?

AKB: ”Och den var…?”

Reportern: ”Om du vill att Sverige ska ha generösa asylregler, men inte tillåta asylansökningar på ambassader och dessutom bekämpa människosmugglingen över Medelhavet – är det inte så att du själv förordar ett stängsel?

AKB: ”Men… Jag… jag blir bekymrad över ditt ordval och de signaler om ’vi mot dom’ som det sänder ut.”

Reportern: ”Är det inte rentav så att den Svenska politiken, som nästan ger PUT automatiskt till människor som lyckas komma hit, men i det tysta vill ha ett stängsel – eller kalla det vad du vill – i Medelhavet, i själva verket är en jättestark drivkraft för människosmuggling?! Eller om jag säger såhär: vore det inte bättre med stränga regler här för att bekämpa smugglingen där?”

AKB: ”Ehh…nu ifrågasätter du öppenheten på ett sätt som bara kan gynn…”

Reportern: ”Jag ställer bara frågor som bygger på enkel logik. Är det inte så att det ligger ett hyckleri i det att du inför tittarna säger dig måna om ’öppenhet’ och att alla ska få sin asylsak prövad, men samtidigt vill bekämpa smugglingen, som är den enda vägen för att kunna söka asyl?”

AKB: ”Jag…vet inte om vi kommer vidare i denna del av samtalet.”

Reportern: ”Är det inte ett än värre hyckleri att Sveriges politik ger helt perfekta villkor för smuggling?”

AKB: ”Vi kommer ingenstans…”

Reportern: ”Är det inte så att du hycklar, Anna Kinberg Batra?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag