Är detta SDU:s nya logotype?

Bild: Hemlig källa / Nyheter Idag
  • Fredag 25 apr 2014 2014-04-25
E-post

VI AVSLÖJAR Förbundsordförande i Sverigedemokratisk Ungdom, Gustav Kasselstrand, är drivande i att byta ut organisationens logotype. Nyheter Idag kan nu avslöja hur den nya tänkta logotypen ser ut.

Nyligen berättade Nyheter Idag om att ledamöter i SDU:s förbundsstyrelse ser ut att gå emot ordförande Gustav Kasselstrand i frågan om att förbundet ska vara ansluten till organisationen ”YEAH”. Kasselstrand har en längre tid arbetat för att knyta samman SDU med ungdomsförbund i andra länder, ett arbete som ifrågasätts från moderpartiet och som kan stöta på patrull i den egna förbundsstyrelsen.

”Nya loggan har ett aggressivt uttryck”

Nu kan Nyheter Idag avslöja nästa fråga där Kasselstrand möter motstånd. I ett internt mötesprotokoll från förbundsstyrelsen framgår att Kasselstrand vill skynda på med att byta ut förbundets logotype.

” Det diskuterades att det finns risk att distrikten använder produkter med den gamla loggan under valrörelsen. Upptryckning av kampanjmaterial bör dock ske med den nya loggan för att materialet inte ska bli inaktuellt efter riksdagsvalet om loggan byts ut först då. Diskussion fördes om vilket av de tre förslagen till logga som var bäst. Henrik Vinge anförde att loggan har ett aggressivt uttryck och att förbättringar bör göras ”, står att läsa i det interna mötesprotokollet.

När Nyheter Idag når Henrik Vinge över telefon är han fåordig och vill inte kommentera sin kritik mot den nya logotypen.

– Vi jobbar kontinuerligt med olika förslag och idéer, det där är ingenting jag vill kommentera, förklarar Vinge för Nyheter Idag.

Vill bordlägga frågan

Henrik Vinge yrkade på att beslutet om ny logga skulle bordläggas till efter riksdagsvalet, enligt vad som står att läsa i protokollet. Källor med insyn i SDU berättar för Nyheter Idag att det nya förslaget om logotype troligen kommer att skrotas.

– Det är ännu ett personligt nederlag för Gustav om det beslutas att SDU ska behålla den gamla loggan, berättar källan för Nyheter Idag.

I protokollet står dock att förbundsstyrelsen redan beslutat att byta ut nuvarande logotype och att detta ska ske skyndsamt. Vilken logotype det isåfall kommer bli återstår att se men Nyheter Idag kan nedan avslöja det förslag som nu diskuteras.

”Lite åt nazisthållet”

Henrik Johansson på bloggen ”interasistmen” följer noga vad som sker i och runt Sverigedemokraterna med ett kritiskt perspektiv. Han har tittat på logotypen och reagerar på förbundets nya slogan som numera ingår i nuvarande förslag till logotype.

– Det markerar en nationalistisk inriktning, vilket jag uppfattar går emot den linje som moderpartiet försöker slå sig in på.

Det är inte bara Vinge i förbundsstyrelsen som uppfattar logotypen som aggressiv utan även Henrik Johansson reagerar på samma sätt.

– Den känns aggressiv, lite åt nazisthållet tycker jag, förklarar Henrik Johansson för Nyheter Idag.

Enligt det interna protokollet ska beslutet fattas skyndsamt av förbundsstyrelsen över e-post om hur det blir med ny logotype. Nedan ser du den logotype som Gustav Kasselstrand vill att SDU ska använda. Är den för aggressiv eller funkar den? Kommentera gärna och säg vad du tycker!

SDU:s nya logotype? Foto: Hemlig Källa / Nyheter Idag

SDU:s nya logotype? Foto: Hemlig Källa / Nyheter Idag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag