Arabisk artist uppträder på Göteborgsfestival – då tas Pride-dekorationerna ned

Nancy Ajram. Foto: coco5000
  • Fredag 17 aug 2018 2018-08-17
E-post 1586

GÖTEBORG När den arabiska stjärnan Nancy Ajram uppträder på fredagskvällen i Göteborg plockas Pride-utsmyckningen ned från scenen – något Göteborgs-Posten var först att berätta. Anledningen är att artisten och hennes fans kan straffas om de stödjer homosexualitet.
– Vi har gjort fel, säger arrangörens presskontakt.

På fredagen klockan 21.30 ska den libanesiska artisten Nancy Ajram uppträda på Götaplatsen i Göteborg. Framträdandet är en del av Göteborgs kulturkalas som äger rum i dagarna – samtidigt som Europride pågår i samma stad.

Ajram beskrivs som en av den arabiska musikvärldens allra största stjärnor. Men inför hennes uppträdande ska de Pride-inspirerade dekorationerna tas ned från scenen. Enligt Stefan Gadd, presskontakt på Göteborg & Co som anordnar festivalen på uppdrag av Göteborgs stad, har det med artistens kontrakt att göra.

– I hennes avtal står det att hon ska uppträda på en neutral scen, och det ska hon få då. Det har vi missat att informera om, att det pågick en pridefestival samtidigt som Kulturkalaset, säger Stefan Gadd.

”Kan drabbas av hårda straff”

Han säger att hela scenen har varit inramad av regnbågsfärgad utsmyckning, men det ska alltså tas ned inför kvällens konsert. Enligt Stefan Gadd kan det annars innebära en säkerhetsrisk för stjärnan och hennes fans.

– Vi har gjort fel. Vi har inte informerat om det här, vilket vi borde ha gjort. Sedan är det naturligtvis så att hon själv och många av hennes fans kommer från länder där homosexualitet anses vara ett allvarligt brott, och kan drabbas av hårda straff. Det är klart att det spelar in, säger Stefan Gadd.

Du menar att det kan bli problem för henne om det verkar som att hon stödjer Pride?

– Det kan bli problem för hennes fans också. Det kommer att stå folk på Götaplatsen och filma detta med sina mobiler och ta bilder, lägga ut dem på sociala medier. Det kommer spridas överallt, och det kan drabba den som har tagit bilden eller lagt ut filmen också, eller deras släktingar.

Stefan Gadd säger att utsmyckningen på scenen kommer att återställas på lördagen.

Läs även: SD:s valtält stacks i brand av svartklädda personer: ”Det är bara ren och skär idioti”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag