Arbetsförmedlingen: ”Åtta av tio nya jobb går till utrikes födda”

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen. Bild: Arbetsförmedlingen.se Fotograf: Johan Lindstén
  • Onsdag 14 jun 2017 2017-06-14
E-post 309

SVERIGE Arbetsförmedlingen förutspår 149 000 nya jobb fram till 2019 i en färsk prognos. Åtta av tio nya jobb är vigda till utrikesfödda, meddelar Arbetsförmedlingen idag via sin hemsida. ”Glädjebesked”, säger generaldirektören.

Sveriges arbetsmarknad är stark. Det skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande på sin hemsida . Myndighetens prognos visar att 149 000 nya jobb kommer att skapas under 2017 och 2018.

Prognosen bygger på intervjuer med ett stort antal privata och offentliga arbetsgivare i hela landet. Den starka efterfrågan på utbildad arbetskraft medför samtidigt att bristen på kvalificerad personal fortsätter att stiga hos såväl privata som offentliga arbetsgivare.

”Jobben blir fler för såväl inrikes som utrikes födda”, skriver Arbetsförmedlingen och tillägger att ”de största sysselsättningsökningarna kommer att ske bland utrikes födda, åtta av tio jobb väntas gå till utrikes födda. Detta innebär att sysselsättningsgraden fortsätter att stiga bland såväl inrikes som utrikes födda under prognosperioden”.

– Åtta av tio nya jobb går till utrikes födda samtidigt som sysselsättningsgraden bland de utrikes födda ökar med två procentenheter. Det är ett glädjebesked i en tid när många nyanlända ska in på den svenska arbetsmarknaden, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör, Mikael Sjöberg.

Under 2017 stiger antalet inskrivna arbetslösa på Arbetsförmedlingen från 363 000 till 370 000 personer. Nästa år väntas endast mindre förändringar av antalet inskrivna arbetslösa. Samtidigt ökar andelen av de inskrivna arbetslösa som har en svagare ställning på arbetsmarknaden. Under 2018 väntas denna grupp utgöra 78 procent av de inskrivna arbetslösa.

– Vi ser att antalet inskrivna arbetslösa med kort utbildning successivt stiger, inte minst bland utrikes födda. Därför är den kommande utbyggnaden inom vuxenutbildningen ett viktigt steg för att fler utrikes födda ska komma i arbete, säger Mikael Sjöberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag