Arbetsförmedlingen flaggar för ”kraftigt stigande arbetslöshet” bland invandrare

Pressbild. Foto: Peter Kroon
  • Onsdag 26 feb 2020 2020-02-26
E-post 1232

SVERIGE Arbetsförmedlingen, AF, behöver flera miljarder kronor mer under nästa år än vad regeringen hittills planerat, rapporterar TT. Anledningen är att arbetslösheten väntas öka, och främst bland utrikesfödda kvinnor.

TT uppger att AF i sitt budgetunderlag för 2021–2023 begär flera miljarder kronor mer för nästa år än vad regeringen budgeterat. Exempelvis vill man ha cirka 800 miljoner kronor mer till förvaltningsanslaget.

Myndigheten beräknar att den strukturella (långvariga) arbetslösheten kommer att öka under de närmaste åren och nå den högsta nivån under 2000-talet.

”Antalet inskrivna arbetslösa som är i stort behov av omfattande stöd kommer därmed att ligga på den högsta nivån sedan början av 1990-talet”, skriver AF.

Lågutbildade invandrare, och i synnerhet kvinnor, är de som väntas få det tuffast på arbetsmarknaden.

”Utrikes födda kvinnor och män med gymnasial eller eftergymnasial utbildning svarade under åren 2015 till 2018 för 90 procent av sysselsättningsökningen bland utrikes födda. Det betyder att utrikes födda som saknar gymnasieutbildning i mycket lite grad har övergått till sysselsättning trots den stora efterfrågan på arbetskraft under nämnda år”, skriver AF.

”Arbetsförmedlingen bedömer att utrikes födda med högst förgymnasial utbildning kommer att drabbas av en kraftigt stigande arbetslöshet och långtidsarbetslöshet under kommande år. Den grupp som bedöms drabbas allra hårdast är utrikes födda kvinnor som saknar gymnasieutbildning.”

Läs även: Dan Korn om SAS-reklamen: ”Handlar helt klart om elit mot folk”

Läs även: DN-läsare betalade 85 000 för att åka tåg till coronautbrott

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag