Arbetsförmedlingen: ”För att klara välfärden behövs 100.000 invandrare per år”

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Foto: Johan Lindstén / arbetsformedlingen.se
  • Fredag 10 apr 2015 2015-04-10
E-post 848

SVERIGE Tidningen Dagens Nyheter rapporterar under fredagen att de tagit del av en rapport från Arbetsförmedlingen. I den rapporten slår myndigheten fast att Sverige bör låta rekordinvandringen hållas på en permanent nivå för att fortsatt kunna finansiera välfärden.

Det råder delade meningar om huruvida Sverige tjänar på invandring och debatten om densamma är tydligt polariserad. Nu kan Dagens Nyheter rapportera att de tagit del av en rapport från Arbetsförmedlingen som slår fast att Sveriges rekordhöga invandringsnivå bör vara permanent.

– För att klara välfärdens finansiering behöver vi få hit upp emot 100.000 nya invandrare per år, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Samtidigt menar många invandringskritiker att den höga nivån på invandring till Sverige, tvärtom vad Sjöberg säger, håller på att knäcka välfärdssystemet. Som argument används ofta att både Migrationsverket och Arbetsförmedlingen behöver större budgetutrymme, något som enligt myndigheterna själva beror på just invandringen. Trots det menar Sjöberg att det kan vara en idé att satsa ännu mer resurser på till exempel utbildningar för nyanlända.

– Det är inte så enkelt att vi kan lösa problem och minska kostnader genom att säga att lite färre skulle komma hit. Då får vi i stället intäktsproblem, eftersom vi får färre som arbetar. Så det gäller att upprätthålla en hög invandring och samtidigt se över hur integrationen fungerar. Till exempel är det kanske värt en stor initial utbildningskostnad för den som kommer ny till Sverige.

I samma artikel hos Dagens Nyheter presenteras statistik och siffror som visar hur det går för olika invandrargrupper i samhället. Den artikeln kan du läsa här.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag