Arbetsgivare som är mot abort förbjuds att söka statligt bidrag

Premiärminister Justin Trudeau på Pride i Vancouver 2015. Foto: Flickr
  • Måndag 5 feb 2018 2018-02-05
E-post 123

KANADA Företag som inte ställer sig bakom kvinnans rätt att göra abort nekas ett statligt bidrag till sommarjobbare.
– Det är där jag, och jag tror vi, drar en gräns som land, säger premiärminister Justin Trudeau.

I Kanada kan arbetsgivare få statliga bidrag för att anställa sommarjobbare. Men för det krävs nu att företaget är för abort, eller ”reproduktiva rättigheter” som det formuleras i ansökan, rapporterar BBC.

Om arbetsgivaren inte kryssar i att företaget respekterar mänskliga rättigheter, inklusive ”reproduktiva rättigheter”, finns det ingen chans att få pengar från staten som finansierar runt 70 000 sommarjobb för unga mellan 15 och 30 år.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau är en stor förespråkare för abort. När han tog över Kanadas liberala parti 2014 förbjöd han kandidater som var mot abort att ställa upp i val.

– Självklart får du ha vilka övertygelser du vill. Men när dessa övertygelser leder till handlingar som är ägnade att begränsa en kvinnas rätt att kontrollera sin egen kropp, det är där jag, och jag tror vi, drar en gräns som land, sade Trudeau nyligen.

Kanadensiska anti-abortorganisationer och religiösa grupper oroar sig nu för att de nya reglerna ska leda till diskriminering och att arbetsgivare bestraffas för sina åsikter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag