Arbogamördaren Mohammed Rajabi kan slippa livstidsdom – Kan inte fastställa åldern

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 3 aug 2017 2017-08-03
E-post 1161

VÄSTERÅS Mohammed Rajabi kan slippa livstids fängelse eftersom åklagarsidan inte kunnat bevisa att Rajabi var äldre än 21 år när han mördade sin flickväns pappa. – De har undersökt ett antal olika ben och skelettdelar och visdomständer och de konstaterar att flera av benen är färdigväxta men det kan de vara när de är över 18, men om han är 21 eller 22 eller 25 det går inte att bestämma, säger försvarsadvokat Lars Jähresten.

Mohammed Rajabi som erkänt att han mördat sin flickväns pappa samt försökt mörda hennes mamma, kan komma att slippa livstidsdom. Det är nämligen oklart hur gammal Rajabi är. Det rapporterar Aftonbladet.

När Rajabi sökte asyl i Sverige 2015 uppgav han att han var född 1998, vilket skulle innebära att han idag är max 19 år. Enligt Rajabi själv är han 21 år gammal. Enligt Åklagarsidan är han ännu äldre, 25 år.

Även Rajabis försvarsadvokat Lars Jähresten har försökt stärka att hans klient fyllde 21 i år. Jähresten har till rätten inkommit med ett iranskt identitetskort i syfte att stärka uppgiften.

Rättsmedicinalverket har fått undersöka saken och de kan inte fastställa att Rajabi är äldre än 21 år, däremot kan de fastställa att han är en vuxen man, över 18 år fyllda.

– De har undersökt ett antal olika ben och skelettdelar och visdomständer och de konstaterar att flera av benen är färdigväxta men det kan de vara när de är över 18, men om han är 21 eller 22 eller 25 det går inte att bestämma, säger hans försvarare Lars Jähresten till Aftonbladet.

Åldern är en avgörande faktor när det gäller huruvida någon kan dömas till livstid i Sverige eller inte. Man måste nämligen vara 21 år eller äldre när man begick brottet för att kunna dömas till livstid.

Rajabis flickvän Johanna Möller ska ha förmått Rajabi att mörda hennes far och också att försöka mörda hennes mor. Enligt de rättspsykiatriska rättsutlåtandena lider varken Rajabi eller Möller av psykiska störningar.

Möller och Rajabi träffades på det asylboende Möller jobbade på.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag