”Årets initiativ”: Nätverket #jagärhär prisas inför valrörelsen

Mina Dennert. Foto: Pressbild
  • Onsdag 6 Dec 2017 2017-12-06
E-post 1374

SVERIGE ”Vi får utstå mycket smutskastning och otrevligheter. Varje röst som står kvar är otroligt viktigt”, säger Mina Dennert från nätverket #jagärhär i samband med att nätverket utses till ”årets initiativ” av ”Forum – idéburna organisationer med social inriktning” med stöd av IBM och Vinnova.

Nätverket #jagärhär har länge kämpat emot näthat, arga kommentarer och olämpliga åsikter i sociala medier. Främst har nätverket gjort sig kända för att aktivt delta i kommentarsfält på Facebook. I sociala medier kan information spridas ofiltrerat, vilket många gånger leder till kritikstormar mot journalister och politiker.

Tidigare har regeringen, via Kulturdepartementet, identifierat problemet med kritik mot journalister och politiker, där de lyfter fram #jagärhär som en viktig aktör i civilsamhället. Men det är inte bara regeringen som lyfter fram #jagärhär som ett bra initiativ. Organisationen ”Forum – idéburna organisationer med social inriktning” utser #jagärhär till ”årets initiativ”.

I ett pressmeddelande berättar juryn att nätverket kan spela en viktig roll i valrörelsen.

”#jagärhär har under året engagerat tusentals människor som med stort civilkurage, modiga samtal och sakliga inlägg skapat en balans i kommentarsfälten. Deras metoder har inspirerat människor att ta debatten även utanför nätet och har på kort tid blivit en av civilsamhällets viktigaste aktörer för demokrati och källkritik. #jagärhär har lärt oss att man kan ta udden av hat genom saklighet, fakta och ett idogt arbete och kommer att spela en viktig roll under valåret 2018”, skriver juryn i sin motivering till utnämningen.

”Får utstå mycket smutskastning och otrevligheter”

Nätverkets grundare Mina Dennert är stolt över utnämningen, men säger också att arbetet med nätverket kommer med ett pris. Hon har själv drabbats av hård kritik i samhällsdebatten, trots att hon har stöd från regeringen.

– Det känns verkligen fint att ta emot Årets initiativ! Vi får utstå mycket smutskastning och otrevligheter. Varje röst som står kvar är otroligt viktigt. Det var även det som var tanken med hela initiativet, att vi skulle vara många som stod upp mot hatet för att en skulle slippa ta det ensam. Och det har fungerat, säger Dennert.

Näthatet hänger inte sällan ihop med kritik mot den demokratisk valda regeringen. Många gånger vädras missnöje i sociala medier som samtidigt ger uttryck för konservativa och borgerliga åsikter, något som i valrörelsen kan skapa polarisering och i värsta fall leda till att den demokratiska regeringen tvingas avgå efter valet.

I pressmeddelandet poängteras även den viktiga rollen i ”att stoppa polariseringen och genom att ta den politiska diskussionen på ett sakligt sätt” som #jagärhär spelar.

Ska motverka falska nyheter

En annan aspekt som kan påverka nästa års val och ytterst demokratin är förekomsten av falska nyheter. Påståenden som att det förekommer organiserat tiggeri i Sverige fortsätter spridas trots att tidningen Metro slagit fast att det är en lögn. Andra påståenden, som att invandringen kostar stora pengar, sprids dagligen i sociala medier – trots att Dagens Nyheter gett exempel på att Sandvikens kommun tjänar en halv miljard om året på just invandring.

Om falska påståenden kan spridas i sociala medier, utan en aktiv motröst, kan även detta bidra till att påverka valet i en odemokratisk riktning. Även här kan #jagärhär spela en viktig roll.

I pressmeddelandet förklaras att nätverket arbetar med ”att hindra spridning av desinformation genom att hjälpa andra med källor till faktagranskad information”.

För korrekt och faktagranskad information kan nyhetskonsumenter vända sig till Dagens Nyheter, Metro men även regeringens hemsida som tidigare publicerat en lista med förekommande myter i samhällsdebatten.

Bakom utnämningen står även statliga Vinnova och företaget IBM.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag